"OVO JE VELIKA VEST, PUTIN JE BESAN": Nova taktika Ukrajine baca Rusiju na kolena

Ukrajinci tvrde da je Rusija u velikom problemu.

Sergey Bobylev / Sputnik / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe. Su-57 je jedan od najmoćnijih aviona na svetu.

Ovu procenu na nacionalnoj televiziji izneo je Andrij Jusov, portparol Glavne obaveštajne uprave Ukrajine. Njegovi komentari usledili su nakon što je agencija 9. juna saopštila da su dva ruska borbena aviona Su-57 verovatno oštećena u napadu na aerodrom Aktjubinsk u južnoj ruskoj republici Astrahanj, oko 590 kilometara od sadašnjih linija fronta u istočnoj Ukrajini, prenosi "Newsweek".

"Putin je besan"

"Ovo je velika vest, Putin je zaista besan, a reakcija u Kremlju je veoma intenzivna i primetna", rekao je on 10. juna, preneli su ukrajinski mediji.

"Pokušali su da pažljivo sakriju i zaštite avione Su-57. Ovi Su-57 nikada nisu ušli u ukrajinski vazdušni prostor jer su se plašili da će biti oboreni. Ali nisu uspeli", rekao je Jusov.

Operacija je zadala "ozbiljan udarac sposobnostima neprijatelja jer Rusija proizvodi napredne dvomotorne avione u ograničenom broju i ima samo nekoliko operativnih", rekao je on.

Jusov je dodao: "Koristili su se za raketiranje ukrajinskih civilnih objekata, naše infrastrukture. Dakle, kazna je zaslužena".

"Jedan Su-57 je pretrpeo značajnu štetu"

U drugom saopštenju u sredu, Jusov je rekao da bi Glavna obaveštajna uprava Ukrajine mogla da potvrdi da je jedan Su-57 "pretrpeo značajnu štetu, a drugi manju štetu i da ga je možda moguće popraviti".

Profimedia 

Džastin Bronk, viši istraživač na londonskom "Royal United Services Institute", rekao je u analizi od 10. juna da je uspeh Ukrajine u oštećivanju Su-57 bio "značajan udarac ruskoj floti borbenih aviona".

"Ovo je još jedna ilustracija najefikasnije opcije Ukrajine za suzbijanje sve efikasnijih ruskih vazdušnih udara na linijama fronta", rekao je on.

Ukrajina tvrdi da je to ozbiljan problem za Rusiju

"Čak i privremeni gubitak jednog aviona Su-57 u ovom ukrajinskom napadu verovatno predstavlja smanjenje od najmanje pet odsto u floti najnaprednijih ruskih borbenih aviona", dodao je Bronk.

"To je takođe značajan udarac za dugotrajni avionski program koji je centralni deo vojnog ponosa Rusije."

U aprilu je general Kristofer Kavoli, šef američke evropske komande, rekao američkim zakonodavcima da je Rusija izgubila oko 10 odsto svoje avionske flote otkako je Putin započeo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Ukrajina je promenila taktiku

Ukrajina je posle više od dve godine rata sa Rusijom promenila taktiku i počela da gađa nove ciljeve na međunarodno priznatoj ruskoj teritoriji. Skaj njuz javio je u nedelju da je ukrajinski avion prvi put oborio metu na teritoriji Rusije. Ratni avion udario je u ruski komandni centar u ruskom pograničnom regionu Belgorod. Za sada nije poznato da li je tokom napada koristio oružje koje je isporučio Zapad.

Belgorod se nalazi u blizini severoistočne ukrajinske oblasti Harkov, koja je pod ruskom ofanzivom od početka maja. Ranije ovog meseca SAD su dozvolile Ukrajini da koristi američko oružje za napade na rusku teritoriju, pod uslovom da gađa samo ciljeve u blizini granice u blizini Harkova, a ovoj odluci su se pridružile i neke druge članice NATO-a.

Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia 

Skaj njuz je takođe izvestio da je Kijev napao ruski ratni brod koji se kretao od Crnog do Azovskog mora, pozivajući se na anonimni ukrajinski vojni izvor. Kijev je negirao odgovornost za napad u Azovskom moru.

Ruski vojni kanali na Telegramu pišu da su ukrajinski dronovi u nedelju napali ruski tegljač i baržu oko luke Taganrog. Grad se nalazi na severoistočnom obodu Azovskog mora, nedaleko od ukrajinskog grada Mariupolja, koji je pod kontrolom Moskve.

"Ovo je prvi put da su ukrajinske bespilotne letelice pogodile rusku metu u Azovskom moru", objavio je ukrajinski list Difens ekspres. Ruski list Baza, koji tvrdi da je povezan sa ruskim bezbednosnim službama, kaže da je barža pretrpela manju štetu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"PUTIN NIJE OJAČAO EVROPSKU DESNICU, NEĆE PREĆI PETINU U PARLAMENTU" Može li se novi evropski poredak zamisliti bez Rusije?  Kurir televizija

(Index/MONDO/N.D.)