Svet

SKLOPLJEN PAKLENI PAKT, AMERIKA NIKAD BLIŽA RUSIJI! Šalju vojsku na njihovu teritoriju, brine nuklearno naoružanje

Autor Uroš Matejić

Sporazum reguliše specifične uslove vojnog prisustva SAD u Švedskoj.

Izvor: Profimedia

Švedski parlament odobrio je u utorak kontroverzni sporazum o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Državama. Sporazum reguliše specifične uslove vojnog prisustva SAD u Švedskoj. Švedska televizijska kuća SVT citirala je ministra odbrane Pola Jonsona koji je rekao da će sporazum značajno poboljšati uslove za podršku SAD tokom krize ili rata.

U decembru su se Stokholm i Vašington dogovorili o odbrambenom paktu koji omogućava američkim trupama da koriste 17 vojnih objekata u Švedskoj, uključujući aerodrome, pomorske baze i lokacije za kopnene trupe. Sporazum omogućava raspoređivanje američkog vojnog osoblja i opreme, kao i izvođenje vežbi. Kritičari su izrazili zabrinutost da se sporazum ne bavi raspoređivanjem nuklearnog oružja.

Švedska vlada je saopštila da je utvrđeni stav Stokholma o zabrani prisustva nuklearnog oružja u zemlji u vreme mira dobro poznat i poštovan. Švedska, koja je godinama bila vojno nesvrstana, aplicirala je za članstvo u NATO-u zajedno sa susednom Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu i pridružila se zapadnom odbrambenom savezu 7. marta.

BONUS VIDEO:

(Mondo/U. M.)

Tagovi