ON JE NOVI ŠEF NATO PAKTA! Prezire Putina, obožava Zelenskog i ima samo jedan cilj u ratu

Mark Rute je najverovatnije novi Generalni sekretar NATO pakta.

ANP / Alamy / Alamy / Profimedia

Holanđanin Mark Rute biće najverovatnije novi Generalni sekretar NATO saveza, javlja "Politiko". Poznat je kao žestoki kritičar predsednika Rusije Vladimira Putina i jedan je od glavnih saveznika i podržavaoca Ukrajine u ratu sa Ruskom Federacijom koji traje od 24. februara 2022. godine.

Rute je ranije govorio da je "poraz Rusije ključan za mir u Evropi". Za njega je prelomna tačka bila kada je avion srušen iznad Ukrajine 2014. godine u kojem je stradalo 298 ljudi od čega je čak 196 bilo iz Holandije.

"On neće stati na Ukrajini ako ga sada ne zaustavimo. Ovaj rat veći je od Ukrajine. Reč je o očuvanju međunarodne vladavine prava", izjavio je Rute u Ujedinjenim nacijama u septembru 2022. godine, sedam meseci nakon početka rata na istoku Evrope.

Gotovo je sigurno da će u oktobru ove godine Jens Stoltenberg napustiti funkciju Generalnog sekretara Alijanse. Tu dužnost je obavljao punih 10 godina i tokom njegovog mandata, NATO je primio u svoje redove Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Finsku i Švedsku.

"Čak i tada je bilo očito: to je čovek sa misijom... Uveren sam da uspeh Ukrajine velikim delom zavisi od mentaliteta koji je on širio od samoga početka", izjavio je Rute u aprilu ove godine komentarišući predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Rute je poznat kao velika pristalice Zelenskog. Sa njim se i sastao u Kijevu 2019. godine, a na "ponašanje" i "politiku" Putina upozoravao je i ranije.

"Nemojte mentalno preceniti Putina. Razgovarao sam s njime puno. On nije snažan čovek, on nije snažan tip", dodao je Rute kada je govorio u aprilu ove godine.

Dobar odnos sa Trampom

Rute je poznat i po još jednoj stvari - odnosima sa bivšim predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Donaldom Trampom. On ima dobre odnose sa mnogim britanskim i američkim diplomatama, mnogi politički analitičari smatraju da je Rute jedan od političara u Evropskoj uniji koji su se najbolje "nosili" sa Trampom, bivšim predsednikom Amerike.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"ARKAN JE PEGLOM NAGRDIO LICE ŽENI S KOJOM JE ŽIVEO U ŠVEDSKOJ!" Bivši obaveštajac otkrio NEPOZNATE DETALJE o Željku Ražnatoviću!  kurir televizija

(MONDO/A.B.)