DA LI JE OVO KRAJ STANA NA DAN? Rampa na popularnoj destinaciji među Srbima, kazne će biti žestoke

Barselona je objavila da od 2028. godine zabranjuje iznajmljivanje apartmana turistima.

Shutterstock/Dariusz Jarzabek

Barselona je u petak objavila da će do 2028. godine zabraniti iznajmljivanje apartmana turistima jer želi da obuzda rast troškova stanovanja i da omogući građanima da mogu da žive u svom gradu, prenosi "Rojters". Gradonačelnik Barselone rekao je da će do 2028. godine da ukine dozvole za 10.101 apartman koji trenutno ima dozvolu za kratkoročni najam, poznatiji kod nas kao "stan na dan".

"Suzbijamo ono što smatramo najvećim problemom Barselone", izjavio je gradonačelnik Barselone.

Iznajmljivanje kratkoročnog najma doživelo je procvat u Barseloni i dovelo je do toga da neki građani ne mogu da priušte najam stana nakon što su stanarine u poslednoj deceniji porasle čak 68 odsto, a cene nekretnina 38 odsto. Mnoge lokalne vlasti uvele su restrikcije za kratkoročni najam na Kanarima, u Lisabonu i Berlinu.

Poznata platforma za najam apartmana, "Air Bnb", nije odgovorila na pitanje medija za komentar. Lokalne vlasti najavile su stroge inspekcije kada ta zabrana bude stupila na snagu za četiri godine.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"PLATE RATU 500 EVRA, PA ODRŽAVANJE 300 I ŠTA IM OSTANE?" Agent za nekretnine o izazovima kupovine stana na kredit u Srbiji  kurir televizija

(MONDO/A.B.)