Svet

"GORE JE OD BAHMUTA", STOTINE RUSKIH VOJNIKA JE OPKOLJENO! U fabrici su - Razoreni grad se pretvara u klanicu

Autor Uroš Matejić

Brzim napadom Ukrajinci su izolovali oko 400 Rusa koji su se sklonili u fabriku.

Izvor: @officejjsmart/Twitter

Stotine ruskih vojnika opkoljeno je u hemijskoj fabrici u gradu Vovčansku, glavnom ratištu ruske severne ofanzive. Vovčansk je bio prva velika meta ruske severne ofanzive koja je počela 10. maja. Cilj joj je bio zauzeti Harkov, veliki ukrajinski grad udaljen 40 kilometara od granice.

Ruske snage na severu, međutim, nikada nisu izašle dalje od Vovčanska. Nekoliko ukrajinskih brigada, uključujući elitnu 82. vazdušno-jurišnu brigadu, krenulo je na sever da zaustavi Ruse. Sveže naoružani artiljerijom iz SAD, Ukrajinci su se borili sa Rusima za svaku zgradu i ulicu i krajem maja uspeli da zaustave njihov napredak, piše Forbs.

Posle nekoliko nedelja mučnih gradskih borbi, ruski komandanti su se odlučili na hrabar potez. Naredili su velikom broju vojnika da zauzmu fabriku, navodno u nadi da će moći da je iskoriste kao bazu u pokušaju da pređu reku Vovču. Ali brzim napadom Ukrajinci su izolovali oko 400 Rusa koji su se sklonili u fabriku. Ukrajinska analitička grupa "Deep State" objavila je u ponedeljak mapu fronta koja i dalje sugeriše da su vojnici u fabrici odsečeni od glavnine ruskih trupa.

Jedan ruski bloger uporedio je bitku u Vovčansku sa dve najbrutalnije bitke u ratu do sada: duge ruske opsade Bahmuta i Avdijevke. Rusko vazduhoplovstvo je bacalo stotine kliznih bombi dnevno na Avdijevku, sravnivši grad i primoravši ukrajinski garnizon da se povuče u februaru. "Loša vest", napisao je bloger, "je da neprijatelj takođe ima mnogo klizećih bombi Hamer koje predstavljaju ozbiljan problem".

BONUS VIDEO:

(Mondo/U. M.)