Izrael mu pobio decu, on nastavio da predvodi Hamas u ratu: O surovosti Hanija bruji planeta, uživao u luksuzu

Politički lider Hamasa Ismail Hanije ubijen je u Teheranu.

Printscreen/Youtube/Al Jazeera English

Politički lider Hamasa Ismail Hanija ubijen je u svojoj rezidenciji u Teheranu, a bio je šef političkog biroa pokreta Hamas i premijer 10. palestinske vlade od 2006. godine. Rođen je u izbegličkom kampu Šati u Gazi 1962. godine nakon što su njegovi roditelji pobegli iz Aškalona posle stvaranja države Izrael 1948. godine.

Studirao je na institutu Al-Ažar u Gazi, a kasnije na Islamskom univerzitetu u Gazi gde je diplomirao arapsku književnost, prenosi "Al Džazira". Islamskom studentskom bloku, preteči Hamasa, pridružio se 1983. godine.

Izrael ga je poslao u zatvor 1989. godine na tri godine nakon čega je bio proteran u Mardž Al Zuhur, teritoriju koja je "ničija zemlja" i nalazi se između Izraela i Libana. Potom se vraća u Gazu i 1997. godine postaje šef kancelarija Šeika Ahmeda Josina, duhovnog vođe Hamasa.

U februaru 2006. godine Hamas ga predlaže za premijera Palestine, a zvanično je imenovan 20. februara. U aprilu ove godine stradala su njegova tri sina i troje unuka u izraelskom napadu na Gazu.

On je tada izjavio da je napad na njegovu porodicu "dokaz izraelskog neuspeha". Dodao je tada da ubistvo njegova tri sina ne menja poziciju Hamasa u pregovorima o prekidu sukoba na Bliskom istoku koji je počeo 7. oktobra prošle godine.

"Krv moje dece nije vrednija od krvi dece palestinskog naroda. Svi mučenici Palestine su moja deca", izjavio je ranije Hanije.

Dugo je bio meta kritika zbog lagodnog života daleko od zaraćene Gaze. Prema pisanju "Al Džazire", živeo je u bogatoj zalivskoj monarhiji koja je nudila svoje utočište mnogim teroristima.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"TA ORGANIZACIJA JE NAJUTICAJNIJA, A USKO SU POVEZANI SA HAMASOM" Stručnjaci analiziraju motive napada na Ambasadu Izraela  Kurir televizija

(MONDO/A.B.)