Strah na Bliskom istoku od potpunog uništenja: Oglasio se bivši šef CIA-e, otkrio 2 scenarija rata Irana i Izraela

Bivši šef CIA-e otkrio da bi najverovatniji odgovor Irana uključivao dva talasa napada.

saeediex/Shutterstock

Uprkos izveštajima o skorom napadu Irana na Izrael, bivši direktor CIA i komandant Centralne komande Sjedinjenih Država, Dejvid Petreus, rekao je u utorak za Iran Internešenel da je malo verovatan rat zbog straha od mogućeg uništenja obe zemlje.

Ajatolah Ali Hamnei je rekao da Izrael treba da očekuje oštar odgovor na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu prošle nedelje, za koje Izrael nije preuzeo odgovornost. Hanije je ubijen dok je bio u Teheranu na ceremoniji inauguracije novog predsednika Masuda Pezeškijana.

Petreus se složio da će Iran morati da odgovori zbog udara na njegovu nacionalnu čast, ali ističe da ni Iran ni Izrael ne žele rat.

"Činjenica da je Hanije ubijen pod nadzorom iranskog režima bila je 'ogromna obaveštajna i... bezbednosna greška'", rekao je Petreus.

"Oni moraju da odgovore. Ali ne mislim da Iran želi da uđe u pravi direktan rat sa Izraelom... I iskreno, ne mislim da Izrael želi da uđe u potpuni rat Hezbolahom ili sa Iranom", dodao je on.

Petreus je rekao da bi šteta za obe strane u slučaju da izbije rat bila "veoma, veoma znatna".

Profimedia 

Bivši šef CIA-e istakao je da bi najverovatniji scenario uključivao dva talasa napada - jedan od strane Hezbolaha i jedan od strane Irana i nekoliko terorističkih organizacija koje Iran podržava. Međutim, američkim obaveštajnim službama ostaje nejasno ko će prvi napasti i koju vrstu napada svaka strana namerava da izvede.

Što se tiče mogućih oblika iranskog odgovora, general Petreus je rekao da postoji "čitav meni" opcija.

"Siguran sam sagledavaju sve, od pokušaja da pogode vojnu lokaciju... sve do udara na kritičnu infrastrukturu ili veliku luku ili nešto poput toga. Ako bi to zaista uspelo, Izrael bi morao da odgovori na veoma masivan način, za razliku od načina na koji je odgovorio na napad dronom Huta... kada su naneli ogromnu štetu luci Hodejda u Jemenu", objasnio je.

Izrael je 20. jula izveo 10 vazdušnih napada na luku Hodejda u Jemenu koju kontrolišu Huti, nakon napada dronom Huta u Tel Avivu 19. jula, tokom kojeg je jedna osoba nastradala.

"Izraelske obaveštajne službe još jednom su pokazale koliko su temeljno prodrle u različite elemente unutar Irana", rekao je Petreus.

Atentat na Ismaila Hanijea

"Najverovatnije objašnjenje koje sam čuo kako je ovo izvedeno jeste da je to bio rezultat bombe postavljene pre nekoliko meseci u kući u kojoj je Hanije odseo... Ovo je zaista izuzetno u zemlji koja, u mnogim aspektima, se posmatra kao uskraćen prostor za druge obaveštajne službe."

Izvori su za "The Jerusalem Post" prošle nedelje rekli da je eksplozivna naprava koja je ubila Hanijea tajno prokrijumčarena u njegov stan u Teheranu u junu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"IRAN VEROVATNO NEĆE NAPASTI IZRAEL?" Eksperti za Kurir šokirali: Zavladao veliki strah, prete im KATASTROFALNE POSLEDICE  Kurir televizija