Vatra stigla na 14 km od centra Atine! Plamen poharao sve pred sobom, a jedna stvar ne ide u prilog vatrogascima

Požar u blizini Atine je sve bliži centru grada.

Angelos Tzortzinis / AFP / Profimedia

Jedna osoba je poginula u najgorem požaru ove godine u Grčkoj, koji je u utorak još uvek buktio u predgrađu Atine, iako smanjenog intenziteta zahvaljujući slabijem vetru i naporima vatrogasaca, saopštile su vlasti.

Stotine vatrogasaca, uz podršku vatrogasnih vozila i vodenih bombi iz aviona, bore se sa požarom koji je izbio u nedelju u blizini sela Varnavasa, 35 km severno od Atine, i zapalio kuće, vozila i delove suve šume. Podstaknut olujnim vetrom, požar se u ponedeljak preselio iz šumovitog, brdovitog područja u predgrađe, zagušivši grad dimom i pepelom i izazvavši paniku u kvartovima koji decenijama nisu videli požar tako blizu centra.

Vatra je u ponedeljak stigla do Vrilisija, oko 14 kilometara od centra Atine, gde je pronađena jedna mrtva osoba, saopštili su vatrogasci. Uzrok šumskog požara još nije utvrđen.

Očekuje se da će se vetar ponovo pojačati kasnije tokom dana u utorak, a zemlja će ostati pod visokom opasnošću od požara do četvrtka, uz jak vetar i prognozu temperature do 40 stepeni Celzijusovih.

"Ukupna slika izgleda bolje, ali još uvek ima mnogo frontova u raznim oblastima", rekao je zvaničnik vatrogasne službe. Vatra je za sobom ostavila napuštene kuće, izgorela kola i ugljenisana polja. Lokalni list Proto Thema izvestio je da je izgorelo 100 kvadratnih kilometara, uključujući 100 kuća. Grčka je aktivirala evropski mehanizam civilne zaštite i očekuje pomoć aviona i vatrogasaca iz Francuske, Italije i Češke. Španija i Turska su takođe ponudile pomoć.

Više od 30 oblasti je bilo prinuđeno da se evakuiše, zajedno sa najmanje tri bolnice, zbog nestanka struje u delovima šireg regiona Atine. Putnički trajekti koji su išli ka luci Rafina, severoistočno od prestonice, bili su preusmereni. Policija je pomogla u evakuaciji više od 250 ljudi, a pojedini stanovnici su noć proveli u skloništima.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

POLA GRČKE PARALISANO, EVO ŠTA JE DOVELO DO NEKONTROLISANOG POŽARA! Srpkinja za Kurir šokirala: Ugroženo snabdevanje vodom   Kurir televizija

 (Jutarnji list/MONDO/J.D.)