Ukrajinci izveli najdublji napad ikada! Bombardovali 1.500 km udaljenu oblast, i Rostov u plamenu

Ukrajinske snage izvele su najdublji napada od početka rata.

X/@Gerashchenko_en/Screenshot

Ukrajinski napad dronom izazvao je požar u skladištu nafte u južnom ruskom regionu Rostov, a njihovi dronovi su stigli i do oblasti Kirov, nekih 1.500 kilometara severoistočno od granice sa Ukrajinom, najdublje do sada u rusku teritoriju.

"Nema žrtava", oglasio se guverner Rostova Vasilij Golubev na  Telegramu. Vatrogasci tamo trenutno gase požar.

Ruske jedinice protivvazdušne odbrane uništile su tokom noći četiri drona iznad regiona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, ne pominjući napad na skladište, preneo je Rojters. Ranije je Telegram kanal Baza, blizak ruskim bezbednosnim službama, saopštio da tri cisterne gore u skladištu nafte Kamenski nakon što su dva drona pala na tu oblast.

Video snimci objavljeni na ruskim društvenim mrežama pokazuju nešto što izgleda kao tenkovi u plamenu. Rojters je uspeo da potvrdi da je jedan od snimaka napravljen u Kamenskom okrugu Rostova. Početkom avgusta napadnuto je i skladište goriva u naselju Kamenski.

U sredu su ukrajinske bespilotne letelice napale i skladište naftnih derivata u gradu Kotelnič u ruskoj oblasti Kirov, rekao je regionalni guverner Aleksandar Sokolov.

Sokolov je naveo da napad nije rezultirao žrtvama niti požarima u skladištu. On je dodao da su oborena dva drona, dok su tri pala na prostor magacina i zapalila se, ali su ubrzo ugašena. Požar nije zahvatio skladišta goriva.

Letelice su gorele u blizini naftnog postrojenja Zenit, prenosi Kijev Independent. Dronovi su gađali rezervoar sa naftnim derivatima, tvrdi guverner.

Sokolov je rekao da je situacija "pod kontrolom". Ovo je prvi izveštaj o napadu dronom na rusku oblast Kirov od početka invazije Moskve na Ukrajinu, piše Kyiv Independent.

Izvor u ukrajinskoj vojnoj obaveštajnoj službi (GUR) potvrdio je za Kyiv Independent da su ukrajinski dronovi kojima upravljaju HUR i Snage za specijalne operacije u sredu pogodili skladište nafte u Rostovskoj oblasti i zapalili ga.

Ruski ogranak BBC-a izvestio je u sredu da su bespilotne letelice napale rafinerije nafte i infrastrukturne objekte u Rusiji i na teritorijama koje je okupirala Rusija, uključujući Krim, najmanje 64 puta ove godine.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"SRUŠEN JE MIT NEPOBEDIVOG PUTINA, RUSIJA VIŠE NIJE BEZBEDNA" Analitičari: Ukrajina je potpuno ovladala proizvodnjom OVOG ORUŽJA  Kurir televizija

(Jutarnji/MONDO/Nevena Davidović)