Ljude evakuišu sa krovova zgrada! Alarmantna situacija u Evropi zbog nezapamćenih poplava (VIDEO)

Situacija u Poljskoj postala je dramatična tokom vikenda zbog obilnih padavina koje su uzrokovale poplave u delovima zemlje.

Tomas Fiala / AFP / Profimedia

Poljska i Češka se suočavaju sa jednim od najgorih poplava još od 1997. godine, kada je u obe zemlje stradalo više od 100 ljudi.  U Poljskoj trenutna količina padavina je premašila onu iz 1997. godine, izjavio je premijer Tusk.

Te poplave ostavile su gotovo 40 posto regionalnog glavnog grada Vroclava pod vodom. Tusk je rekao da bi infrastruktura izgrađena nakon tih poplava, uključujući protiv poplavne brane i akumulacijske rezervoare, trebalo da spreči ponavljanje takve katastrofe. Međutim, protiv poplavni sistemi već popuštaju, a kako smo pisali, brana na jugozapadu Poljske popustila je pod naletom bujice. Usled pucanja brane je ceo grad poplavljen, slomljeni su mostovi, a bujica nosi sve pred sobom. Posledice ove poplave prete da unište mali turistički grad Nisa.

Društvenim mrežama kruže uznemirujući snimci ulica koje su u potpunosti poplavljenje, a voda je potopla vozila i pojedine objekte. Objavljen je i snimak evakuacije ljudi sa krova zgrade Klodsku, poljskom gradu na granici s Češkom.

Voda stigla do prvog sprata kuće

Situacija je trenutno najdramatičnija u poljskom gradu Klodsko. Kako pokazuju snimci sa društvenih mreža, u ovom gradu voda je stigla do prvog sprata kućam, a ulice izgledaju kao nabujale reke. Kako su vlasti upozorile, uskoro se očekuje još jedan talas.

"Pažnja, pažnja. Približava se još jedan talas, visine oko jedan metar. Molimo sve da obezbede svoju imovinu i presele se na više spratove", navodi se u upozorenju. 

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Poplave u Budvi   MONDO/ Ivona Ulićević

(Index.hr/Mondo/Aleksandra Virijević)