Strane službe vrebaju poverljiva dokumenta iz sefova potonule jahte! Već nestali vredni podaci, specijalci na nogama

Nadležni su zatražili da se jahta pažljivo čuva, kako iznad vode, tako i sa podvodnim nadzorom, a sumnja se da je na meti Kine i Rusije odnosno njihovih obaveštajaca, zbog sadržaja u sefovima

Twitter/Virgili del fuoco/@Radio_Formula/Screenshot/

Pripadnici specijalne ronilačke jedinice istražuju olupinu jahte, koja je potonula kod Sicilije u avgustu ove godine, kada je poginulo sedam putnika uključujući i britanskog tehnološkog tajkuna Majka Linča.

Osim toga, nadležni su zatražili i pojačano obezbeđenje broda, zbog zabrinutosti da bi osetljivi podaci zaključani u sefovima mogli da zainteresuju strane vlade, rekli su za CNN više izvora.

Italijanski tužioci, koji su pokrenuli krivičnu istragu za višestruke optužbe za ubistvo iz nehata, smatraju da postoji mogućnost da se na jahti "Baesian" nalaze veoma osetljivi podaci povezani sa brojnim zapadnim obaveštajnim službama, saopštilo je nekoliko različitih izvora upoznatih sa operacijom spašavanja i istragom.

Majk Linč bio je povezan sa britanskim, američkim i drugim obaveštajnim službama preko svojih različitih kompanija, uključujući kompaniju za sajber bezbednost koju je osnovao, "Darktrace". Ta kompanija je u aprilu prodata privatnoj investicijskoj firmi “Thoma Bravo” sa sedištem u Čikagu. Linč, čija je kompanija "Revtom Limited" posedovala brod, takođe je bio savetnik britanskih premijera Dejvida Kamerona i Tereze Mej za nauku, tehnologiju i sajber bezbednost tokom njihovog mandata.

Iz više razloga veruje se da potopljeni brod, koji leži na dubini od nekih 50 metara ima vodootporne sefove koji sadrže dva super šifrovana čvrsta diska sa visoko poverljivim informacijama, uključujući šifre i druge osetljive podatke, rekao je za CNN zvaničnik uključen u akciju spašavanja, koji je tražio da ne bude imenovan.

Specijalizovani ronioci sa daljinskim kamerama su opsežno pretraživali čamac. U početku su se lokalni organi za sprovođenje zakona plašili da bi potencijalni lopovi mogli pokušati da dođu do olupine kako bi pronašli skupi nakit i druge vredne predmete koji su još uvek na jahti, kažu ronioci iz Vatrogasne brigade koji su razgovarali sa CNN.

Sada su zabrinuti da će olupina, za koju se očekuje da će biti podignuta u narednim nedeljama, takođe biti od interesa za strane vlade, uključujući Rusiju i Kinu. Zatražili su da se jahta pažljivo čuva, kako iznad vode, tako i sa podvodnim nadzorom.

"Zvanični zahtev je prihvaćen i sprovedeno je dodatno obezbeđenje olupine dok ne bude izvučena na kopno", potvrdio je za Si-En-En zvaničnik sicilijanskog organa civilne zaštite koji učestvuje u krivičnoj istrazi.

Linč, njegova ćerka Hana, američki advokat Kris Morvilo i njegova supruga Neda, britanski bankar Džonatan Blumer i njegova supruga Džudi, i kuvar na jahti Rekaldo Tomas poginuli su kada je brod potonuo u snažnoj oluji u ranim jutarnjim satima.

Preliminarni rezultati autopsije ukazuju da su bračni par Blumer i Morvillo umrli od gušenja ili "suvog utapanja" kada je nestalo kiseonika u vazdušnom mehuru u kabini za spavanje. Rezultati autopsije za Linča i njegovu ćerku imali su više nejasnoća, pa se čekaju dodatna veštačenja i toksikološki izveštaji, koji još nisu objavljeni.

EPA-EFE/VIGILI DEL FUOCO 

Lokalni tužilac Ambrođo Kartozio rekao je da na brodu nisu pronađeni lični predmeti, uključujući kompjutere, nakit ili hard diskovi. Međutim, ugrađeni diskovi i nadzorne kamere povezane sa navigacionim sistemom jahte dovedeni su istražiteljima da utvrde da li postoje upotrebljivi podaci koji bi mogli da ukažu na to kako je jahta potonula u roku od 16 minuta od oluje. Brod nije imao crnu kutiju ili snimač podataka o putovanju za snimanje navigacionih podataka ili zvuka na mostu.

Otvorena istraga protiv kapetana

Italijanski tužioci pokrenuli su istragu protiv Džejmsa Katfilda, kapetana jahte, zbog ubistva iz nehata i brodoloma, objavili su italijanski dnevni listovi La Republika i Korijere dela Sera.

Šef kancelarije javnog tužilaštva grada Termini Imereze, Ambrođo Kartozio, izjavio je da je, iako je jahta potonula zbog nevremena, verovatno da je počinjeno višestruko ubistvo.

Proslava prethodne oslobađajuće presude

Inače, Morviljo je zastupao Linča kada je u junu oslobođen optužbi za krivičnu prevaru u Sjedinjenim Državama u vezi sa preuzimanjem njegove softverske kompanije "Autonomi" od strane Hevlet Packarda, a preživeli su rekli istražiteljima da je krstarenje predstavljalo proslavu te oslobađajuće presude. Iako je Linč oslobođen krivice za bilo koje krivično delo u SAD, Pakard je nagovestio da neće odustati od zahteva za isplatu 4 milijarde dolara od Linčeve imovine, koju je britanski sud dodelio 2022. godine.

U onome što se čini tragičnom slučajnošću, Linčev poslovni partner Stiven Čemberlen — koji je bio takođe optužen u američkom slučaju prevare i bivši glavni operativni direktor “Darktrace”, umro je 19. avgusta, istog dana kada je jahta potonuka, nakon što je ga je udario auto dok je džogirao.

Portparol tužilaštva rekao je za Si-En-En da im je Katfild rekao da je Linč saznao za ovaj slučaj i da je planirao da prekine krstarenje kako bi se vratio u Veliku Britaniju da vidi svog poslovnog partnera, koji je u tom trenutku bio na aparatima za održavanje života.

Brod je potonuo nekoliko sati pre nego što je Čemberlen preminuo u bolnici, rekao je njegov advokat. Linč ne bi znao za smrt svog partnera, a Čemberlen je bio u komi tako da ne bi znao za brodolom, rekao je Čemberlenov pravni savetnik.

Nakon što ronioci ove nedelje završe istraživanje olupine, oni će dati predloge kako da na najbolji način podignu brod od 473 tone, a da pritom ne prolijete bilo koji od 18.000 litara nafte i goriva koji su još uvek na brodu, i kako da se uverite da bilo koji osetljivi podaci ne padnu u pogrešne ruke. Troškove podizanja broda snosiće njegova vlasnica, Linčeva udovica, kako to nalaže italijanski pomorski zakon.

(Mondo.rs)