Objavljene slike grdosija koje su pale na Izrael! Pogledajte s čim Iran raspolaže: "Ovo je teško oboriti"

Ovo su rakete koje je Iran ispalio na Izrael.

ABIR SULTAN/EPA

Iran je izveo najveći napad na Izrael do sada, ispalivši oko 180 balističkih projektila, od kojih je većinu navodno presrela protivraketna odbrana Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i Jordana. Vazdušni napad, daleko ozbiljniji od sličnog napada u aprilu, intenzivirao je regionalni sukob na Bliskom istoku.

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je u napadu prvi put upotrebljen novi tip hipersonične rakete. IRGC je saopštila da je projektil Fatah, koji je dizajnirao i proizveo Teheran i predstavljen prošle godine, bio deo baražne vatre koja je pogodila izraelske gradove. Naziv projektila na arapskom znači "osvajač" ili "donosilac pobede".

Iranski državni mediji javljaju da su korišćene i rakete Emad (balistička raketa srednjeg dometa) i Gadr (balistička raketa srednjeg dometa, poboljšana varijanta Šahab-3A). Objavljene su fotografije olupine raketa pronađenih nakon napada.

Teheran ima hiljade balističkih i krstarećih projektila različitog dometa, prema izveštaju Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) Projekta za opasnost od raketa tačan broj raketa nije poznat, ali je general američkog vazduhoplovstva Kenet Mekenzi rekao Kongresu. 2023 da Iran ima više od 3.000 balističkih projektila.

ABIR SULTAN/EPA 

Putanje balističkih projektila kreću se oko granica Zemljine atmosfere pre nego što se nosivi teret bojeve glave odvoji od rakete koja ga nosi i padne nazad u atmosferu na svom cilju. Stručnjaci za oružje koji su analizirali snimke društvenih mreža sa lica mesta rekli su za CNN da je Iran koristio varijante balističke rakete Šahab-3 u poslednjem napadu na Izrael.

Osnova je Šahab-3

Šahab-3 je osnova za sve iranske balističke rakete srednjeg dometa na tečno gorivo, kaže Patrik Senft, koordinator istraživanja u Službi za istraživanje naoružanja (ARES). Projekat "Raketna pretnja" objašnjava da je Šahab-3 ušao u službu 2003. godine, da može da nosi bojevu glavu od 760 do 1.200 kilograma i da može da se ispaljuje iz mobilnih lansera kao i iz silosa.

Iran Voč kaže da najnovije varijante projektila Šahab-3, projektila Gadr i Emad, imaju preciznost od 300 metara oko svojih predviđenih ciljeva. Iranski mediji javili su da je Teheran u napadima koristio novu raketu Fatah-1. Teheran opisuje Fatah-1 kao hipersoničnu raketu - što znači da putuje brzinom od pet maha, ili pet puta većom brzinom od zvuka (6.100 kilometara na sat).

Šta je Fatah-1?

Analitičari ističu da skoro sve balističke rakete dostižu hipersoničnu brzinu tokom svojih putanja. Izraz "hipersonično" se često koristi za označavanje onoga što se naziva hipersonična klizna vozila i hipersonične krstareće rakete, visoko napredno oružje koje može manevrisati hipersoničnim brzinama unutar Zemljine atmosfere. Takvo oružje je izuzetno teško oboriti.

Fatah-1 nije ni jedno ni drugo, kaže Fabijan Hinc, istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije, koji je pisao o ovoj temi prošle godine. Hinc kaže da izgleda da Fatah-1 ima bojevu glavu na "projektilu za manevrisanje", što mu omogućava da izvrši prilagođavanja kako bi izbegao raketnu odbranu tokom dela svog poniranja do cilja.

ABIR SULTAN/EPA 

Međutim, ova karakteristika bi značila da su neke prethodne iranske rakete poboljšane, tvrdi Hinc. Ali analitičari su skeptični prema mogućnosti da je Iran prvi put upotrebio novu raketu u utorak uveče.

"To je jedna od njihovih najnovijih balističkih raketa i mogu mnogo da izgube ako je koriste. Izrael može da dobije predstavu o njihovim sposobnostima. Takođe postoji šansa da neće raditi, što Izraelu daje još više uvida. Iranci dobiti besplatnu propagandu i ništa ne rizikovati govoreći da je to projektil koji se koristi", rekao je Trevor Bal, bivši stručnjak za eksplozive američke vojske.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Iran lansira rakete na Izrael: Politički manevar ili uvod u širu vojnu operaciju? Stručnjaci analiziraju  Kurir televizija

(Index/MONDO/Nevena Davidović)