Zlatna sova zaludela ceo svet! Potraga za blagom trajala 31 godinu, a sve zbog jedne knjige

Pronađena je replika zlatne sove u potrazi za blagom koja je trajala duže od 30 godina.

Michael Becker

Najduža potraga za blagom na svetu okončana je nakon više od tri decenije! Bronzana replika zlatne sove Majkla Bekera pronađena je posle 31 godine, a tražile su je desetine hiljada ljudi.

Majkl Beker je ilustrovao knjigu "Zlatna sova" (Chouette d'Or) i napravio repliku ptice od bronze 1993. godine. Ovo delo inspirisalo je ne samo desetine hiljada ljudi da se uključe u potragu, već i niz knjiga, pamfleta i Internet sajtova posvećenih lovu na blago. U prvoj knjizi Režija Hausera, koji je pisao pod pseudonimom Maks Valentin, postavljeno je 11 komplikovanih zagonetki koje bi trebalo da dovedu do pronalaska sove. Kada je "Valentin" preminuo 2009. godine, Beker je preuzeo ovu "operaciju".

Na zvaničnom sajtu potrage, objavljeno je kratko obaveštenje da je bronzana sova pronađena.

"Potvrđujemo da je replika sove iskopana sinoć, kao i da je rešenje zagonetke poslato kroz Internet sistem za verifikaciju. Od ovog trenutka, besmisleno je da putujete i kopate na bilo kom mestu za koje mislite da se sova tamo nalazi", objavljeno je na sajtu.

lachouette.net 

Avanturisti su tri decenije pratili tragove i zagonetke, od kojih je poslednja vodila do mesta u Francuskoj gde je sova zakopana. Reč je o bronzanoj verziji sove, a pobednik dobija dragoceni zlatni original, prenosi "Bi-Bi-Si".

Početkom ove godine, objavljen je dokumentarac "Kanala+" u kojem je navedeno da je vrednost sove procenjena na 150.000 evra.

Dok se neki od istraživača na zvaničnom četu raduju, drugi izražavaju sumnju da je sova pronađena, ili navode da je srećni pronalazač uspeo uz pomoć - prevare.

Pravila potrage za blagom navode da pobednik mora da reši zagonetke, a ne da "nabasa" na sovu igrom slučaja, ili da koristi detektor metala.

YouTube/Screenshot 

Potraga za blagom nekoliko godina je bila predmet spora, nakon smrti Hausera. Nisu svi učesnici prihvatili da Beker, koji na početku nije znao ništa o celom slučaju, preuzme potragu. Nakon rešenja pravnih zavrzlama, Beker je saopštio da je rešenje u zapečaćenoj koverti u posedu Valentinove porodice, da ga je pročitao i otišao na mesto gde je sova zakopana kako bi se uverio da je tamo.

Od 2009. godine, objavio je još nekoliko tragova koji su ponovo pokrenuli interesovanje istraživača. Identitet pobednika, kao ni tačno mesto gde je sova nađena, još uvek nisu objavljeni.

This browser does not support the video element.

SRBIJA SVAKE GODINE BACI 100 MILIONA EVRA? Stručnjaci tvrde: Otpad je nacionalno BLAGO, a mi izvozimo 250.000 tona godišnje  Kurir televizija

(MONDO/BBC)