"UDBA nam je upala u kuću, smetao im tatin vozni park": Melanija Tramp otvorila dušu o životu u SFRJ i komunistima

Melanija Tramp u svojim memoarima opisala je kako je izgledao život u rodnoj Sloveniji.

Profimedia

Memoari Melanije Tramp, očekivano, podigli su veliku buru širom sveta odmah po izdavanju, a ništa drugačije nije ni u Sloveniji u kojoj je Melanija odrasla i o kojoj obilato piše u svojoj biografiji.

Opisala je, između ostalog, detinjstvo u Sevnici i prisetila se kako je manekenstvom počela da se bavi sa samo šest godina.

Kaže da je njeno detinjstvo u Sloveniji bilo srećno. Majka Amalija odrasla je na farmi gde se uzgajao luk, kasnije je radila i u fabrici, a otac, Viktor Knavs, bio je prodavac automobila. Melanija piše da su nju i sestru Ines roditelji vodili na koncerte Eltona Džona i Tine Tarner, kako bi se osećale povezanije sa zapadnim zemljama, u to vreme Austrijom i Italijom.

Prisetila se Melanija i neprijatnih trenutaka života u bivšoj Jugoslaviji, poput upada UDBA-e u njihovu kuću zbog, kako kaže, "sumnjivog načina" života njenog oca. Naglasila je kako su joj komšije prijavljivale oca.

"Neko je, komšija, kolega ili navodni prijatelj vlastima prijavio očev vozni park", piše u memoarima, a prenosi Daily Mail.

Melanija je u biografiji negirala da je njen otac bio komunista, naglašavajući da komunizam ne odražava njegova politička uverenja.

"Njegova pripadnost Komunističkoj partiji bila je obavezna jer je stranka uvela automatsku mesečnu članarinu sa dela njegove plate", piše u knjizi.

Izvor pomenutog britanskog medija ranije je za isti kazao da je članstvo Melanijinog oca u KPJ-u porodici bivše prve dame donelo brojne privilegije. Tvrdi da su u gradu imali poseban tretman, prvi pristup osnovnim stvarima, te da je Viktor Knavs zarađivao mnogo bolji novac od ostatka stanovnika Sevnice.

Kako britanski medij piše, pozivajući se na tvrdnje osobe koja je u to vreme živela u Sevnici, tokom Melanijinog detinjstva samo je pet posto Slovenaca bilo u Komunističkoj partiji, i iako njen otac nije javno naglašavao svoju političku pripadnost - to je bilo očigledno, kako njegovim rođacima, tako i komšijama.

Melanija dalje piše da njeni roditelji nisu bili naročito politički aktivni iako su preživeli značajna politička dešavanja.

"Dok sam odrastala, osećala sam se više povezano sa našim komšijama u Italiji ili Austriji nego sa komunističkim zemljama u istočnoj Evropi", nastavila je Melanija.

"Skijala sam u Alpima i odmarala se u Hrvatskoj, na dalmatinskoj obali", piše i dodaje: "Zaista, moje detinjstvo bilo je ispunjeno srećom, lepotom i pozitivnošću, daleko od tipične priče devojke koja odrasta u komunističkom društvu."

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

DA LI POSTOJI POVEZANOST DVOJICE ATENTATORA KOJI SU POKUŠALI DA SMAKNU TRAMPA? Stručnjaci odgonetnuli: Ovo su detalji oba napada  Kurir televizija

(MONDO/Nevena Davidović)