Srbi masovno posećuju ovaj grad, sad vlasti uvode zabranu: Dosta im je pijanih, žele bogatije turiste

Vlasti se protive masovnim turističkim turama koje obilaze barove.

Youtube/Tourister

Prag, glavni grad Češke, poznat po pivu kao i po arhitekturi, planira da zabrani noćne barove i izbegne svoju reputaciju destinacije za žurke.

Češka prestonica je najnovija evropska turistička destinacija koja se protivi masovnim turističkim grupama, usmeravajući se na poboljšanje kvaliteta života svojih građana.

Zamenik gradonačelnika Praga, Jiri Pospišil, izjavio je da grad želi da obeshrabri turiste koji dolaze "samo da bi se napili", a da favorizuje "kultivisanijeg i imućnijeg turistu", prenosi agencija AFP.

Tokom poslednjih dvadeset godina, delimično zahvaljujući porastu jeftinih avionskih karata, Prag je postao popularna destinacija za momačke i devojačke večeri, posebno za turiste iz Velike Britanije.

Ova najava, koja je došla u ponedeljak, usledila je nakon pritužbi stanovnika Praga 1, istorijskog jezgra grada, koje je dom Starog gradskog trga, Praškog zamka i Karlovog mosta, svi pod zaštitom UNESCO. Stanovnici su se žalili na buku koju prouzrokuju bučne ture po pabovima.

Uprava opštine Prag 1 potvrdila je da zabrana važi za ture po pabovima od 22:00 do 06:00 časova i da će ova zabrana stupiti na snagu početkom novembra.

Vaclav Starek, predsednik Češke asocijacije hotela i restorana, pohvalio je ovu odluku, rekavši za AFP da "putovanja u centar grada u potrazi za pivom predstavljaju problem za lokalno stanovništvo i druge turiste".

Zabrana će uticati samo na organizovane grupne ture, a neće sprečiti pojedinačne grupe da organizuju svoje ture po pabovima ili ostanu do kasno u noć pijući. Kao što je Starek istakao, "niko neće biti zabranjen da ide u pab".

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

KARLOV MOST, BISER PRAGA Reporter Kurira posetio svetsku znamenitost  Kurir

(MONDO/CNN)