Slušaj vest

Odmor u Srbiji nudi različite mogućnosti, a banjski turizam jedna je od opcija za sve koji se odluče slobodno vreme da provedu u okvirima granica naše zemlje. Jedna od najpopularnijih destinacija u tom slučaju svakako je banja Vrujci, poznata po lekovitim termalnim vodama bogatim mineralima i čistom vazduhu.

Ovaj prirodni biser smešten je u zapadnoj Srbiji, između Valjeva i Ljiga, a posetiocima pruža mogućnost za lečenje lekovitim blatom, šetnju pored reke Toplice, odabit raznovrsne spa usluge koje uključuju masaže, saune, hidromasažne kade i različite terapije.

"Savršene su za opuštanje i obnavljanje energije nakon napornog dana", kažu posetioci.

Okolina pruža brojne mogućnosti za aktivnosti na otvorenom. Planinarenje i šetnje po obližnjim brdima i šumama su popularne aktivnosti, kao i biciklističke ture.

Cene smeštaja za svačiji džep

Cene hotelskog i privatnog smeštaja prilagođene su svačijem džepu, pa se smeštaj može naći već od 995 dinara za jednu osobu. Na sajtu za rezervacije privatnog smeštaja našli smo još nekoliko sličnih ponuda, a cene "najjeftinijeg smeštaja" ne prelaze 2.000 dinara za noć, uključujući i doručak, na nekim mestima.

S druge strane hotelski smeštaj je, kao i uvek, malo skuplji, pa se cene kreću od 5 hiljada dinara za dan (po osobi), a u okviru ove ponude gost ima i doručak u hotelskom restoranu. Za polupansion, u istom smeštaju, moraće da doplati još 200 dinara više, a za sva tri obroka i tzv. All inclusive 5.700 dinara.

U ponudi su i posebni paketi na kojima je moguća ušteda, pa tako gositi mogu odabrati tri noćenja (pun pansion) i četvrti gratis, a sve to platiti 16.530 dinara. Tri dana u dvokrevetnoj sobi košta 28.260 dinara, a u okviru ove ponude dobija se dodatni dan gratis.

Bazen
MONDO/Stefan Stojanović 

Većina smeštajnih objekata nudi specijalne pakete koji uključuju tretmane u spa centru i upotrebu bazena. Cene masaža kreću se već od 1.000 pa do 4.000 dinara, a postoji ponuda i za goste koji su smešteni po privatnim kućama, da dopate „spa dan“ i tako odaberu koje usluge ovog tipa žele da koriste.

Ljubitelji sporta mogu se razonoditi partijom stonog tenisa, a jedan čas košta 200 dinara. U ponudi je bilijar Billiar, za koji ćete platiti 100 dinara, a ukoliko poželite tenis, za jedan čas u periodu od 8 do 18h platićete 600 odnosno 800 dinara uz doplatu od 100 dinara za reket.

Boravak u Banji možete upotpuniti i obilaskom okoline koja je izuzetno atraktivna za turiste - Struganik, , Ribnička Pećina, manastiri Lelić i Ćelije, Ravna Gora, gde postoji poznati izvor za koji se veruje da je izlečio mnoge posetioce čak i od tuberkuloze.

Bogata ponuda tradicionalnih jela

Tradicionalna srpska kuhinja zaštitni je znak ovog kraja, a više nego pristupačne cene u restoranima relaksiraju džep posetilaca. Dve osobe mogu dobiti tanjir sa mešavinom mesa sa roštilja, uz pomfrit, za 2.200 dinara, a uz salate od 680 dinara (za dve osobe) i lepinja, koje koštaju po 80 dinara, ovaj ručak košta oko 3.000 dinara, odnosno 1.500 po osobi.

Tanjir sa mešanim domaćim suhomesnatim proizvodima i sirevima, za dve osobe, košta 1.080 dinara, mešano meso (pola kilograma) 1.250, domaći kajmak od 500 dinara, koliko košta i sir.

Porast broja turista u Srbiji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, turizam u Srbiji beleži stalni rast, pa je podatak da je u aprilu 2024. godine, u poređenju sa aprilom 2023, broj dolazaka turista bio veći za 7,1 odsto, dok je broj noćenja turista bio veći za 9,1 odsto, pokazao da smo krenuli putem kojim ide sve veći broj putnika koji odmor provode u našoj zemlji.

Takođe, u 2022. godini, prihodi od turizma su porasli na 2,71 milijarde dolara, a skoro dva miliona turista je posetilo zemlju.

(Mondo.rs)