Nekoliko sati pre pogubljenja preokret, javnost traži pomilovanje: Zbog ubistva ćerke (2) osuđen na smrtnu kaznu

Robert Roberson osuđen je na smrtu kaznu zbog ubistva dvogodišnje ćerke 2002. godine, a sada je njegovo pogubljenje odloženo.

Ilana Panich-Linsman / AFP / Profimedia

Teksaški sudija odložio je pogubljenje prvog čoveka koji je u SAD osuđen na smrt zbog optužbi za ubistvo povezano sa sindromom protresene bebe, manje od dva sata pre nego što pogubljenje treba da bud eizvršeno.

Robert Roberson (57) osuđen je na smrt 2003. godine zbog smrti svoje dvogodišnje ćerke Niki Kurtis, nakon što je obdukcija pokazala da je umrla od povreda uzrokovanih zlostavljanjem. Roberson, njegovi advokati i pristalice dugo su tvrdili da je dete umrlo od komplikacija uzrokovanih upalom pluća. Tužilac je, međutim, insistirao da novi dokazi ne opovrgavaju njihovu tvrdnju da je dete umrlo od povreda koje joj je naneo otac.

Pogubljenje oca nastradale devojčice bilo je zakazano za 18. oktobar u 18 časova po lokalnom vremenu. Nekoliko sati ranije, sudija okruga Travis izdao je privremenu zabranu prilaska kako bi se pogubljenje zaustavilo pa će Roberson moći da svedoči iduće nedelje na saslušanju.

Na pomilovanje je pozvao i autor bestselera

Odluka je doneta nakon što je Predstavnički dom Teksasa u sredu uveče izdao veoma neobičan sudski poziv za Robersona, nadajući se da će vlasti morati da ga pošalju na saslušanje 21. oktobra.

Državni tužilac Teksasa uložio je žalbu na privremenu zabranu prilaska. Uoči planiranog pogubljenja, dvostranačka grupa od 86 teksaških poslanika, desetina medicinskih i naučnih stručnjaka, advokata i drugih - uključujući autora bestselera Džona Grišama - pozvala je na pomilovanje.

Sindrom potresene bebe

Sindrom protresene bebe je ozbiljna povreda mozga koja nastaje usled nasilnog treskanja bebe ili malog deteta. Takođe je poznata kao nasilna trauma glave, sindrom uzdrmanog udara, naneta povreda glave ili sindrom protresanja bebe.

Grupa tvrdi da je presuda zasnovana na zastareloj nauci, pre nego što su vlasti stekle pravo razumevanje sindroma potresene bebe. 

"U Robertovom slučaju nije bilo zločina, a ipak ćemo nekoga ubiti zbog toga", rekao je Grišam novinarima u septembru.

U grupi je bio i Brajan Vorton, glavni detektiv koji istražuje incident u Palestini u Teksasu.

"On je nevin čovek i veoma smo blizu da ga ubijemo zbog nečega što nije uradio", rekao je Vorton.

Ranije ove nedelje, Teksaški odbor za pomilovanje i uslovni otpust odbio je Robersonov zahtev za pomilovanje, glasajući sa 6-0 protiv preporuke da se njegova smrtna kazna preinači ili zameni doživotnom zatvorom.

Guverner Teksasa Greg Abot bi takođe mogao da odobri jednokratno odlaganje od 30 dana. On je to učinio samo jednom do sada za skoro deceniju kao guverner. U nedavnom intervjuu za En-Bi-Si, Roberson je pozvao Abota da "uradi pravu stvar", rekavši da je nevin.

Prema Robersonovom svedočenju, njegova ćerka je pala sa kreveta 31. oktobra 2002. godine. Nekoliko sati kasnije, shvatio je da ne diše i odveo ju je u bolnicu gde je proglašena mrtvom.

Kasnije dijagnostikovan autizam

Sudski dokumenti pokazuju da je medicinsko osoblje odmah posumnjalo na zlostavljanje zbog modrica na glavi, otoka mozga i krvarenja u očima. Obdukcijom je kasnije utvrđeno da je devojčica umrla od udarca tupim predmetom u glavu, a njena smrt je proglašena ubistvom.

Robersonovi advokati su istakli da su Niki prepisani lekovi koji se više ne daju deci jer mogu da izazovu ozbiljne komplikacije. Tvrdili su da je kombinacija droge i pada iz kreveta mogla da je ubije. Sindrom potresene bebe obično se dijagnostikuje nakon pronalaženja dokaza o krvarenju u mrežnjači, oticanju mozga i krvarenju u mozgu.

Pored toga, Robersonovi advokati su tvrdili da je njegov autizam - koji nije bio dijagnostikovan u vreme Nikijeve smrti - iskorišćen protiv njega nakon što su policija i medicinsko osoblje posumnjali u njegov nedostatak emocija.

Apelacioni sud se prošle godine složio da nema dovoljno dokaza da se poništi Robersonova osuda za ubistvo, a Vrhovni sud je odbio da sasluša njegov slučaj.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Novinarka Branka Travica ispred Specijalnog suda usled suđenja za ubistvo u Ribnikaru  Kurir televizija

(Jutarnji list/Mondo/Aleksandra Virijević)