Dramatičan prekid programa na severnokorejskoj televiziji: "Ovo znači objavu rata i trenutni napad"

Severna Koreja je ove nedelje optužila Južnu Koreju da je u tri navrata ovog meseca lansirala dronove iznad Pjongjanga i zapretila da će odgovoriti silom ako se to ponovi.

Kim Jae-Hwan / Zuma Press / Profimedia

Severna Koreja tvrdi da je pronašla ostatke južnokorejskog vojnog drona, prenosi Njuzvik.

U dramatičnom televizijskom obraćanju u Pjongjangu, oni tvrde da će sledeće kršenje teritorijalnog suvereniteta rezultirati objavom rata. Podsećanja radi, tenzije su poslednjih dana dostigle vrhunac na Dalekom istoku, a situacija se progresivno komplikuje od maja kada je Severna Koreja počela da lansira balone pune smeća iznad južnokorejskih gradova, što je navelo Seul da odgovori ponovnim pokretanjem propagandnog emitovanja preko zvučnika u demilitarizovana zona.

Severna Koreja je ove nedelje optužila Južnu Koreju da je u tri navrata ovog meseca lansirala dronove iznad Pjongjanga i zapretila da će odgovoriti silom ako se to ponovi.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je u subotu da je oboreni južnokorejski vojni dron sleteo na teritoriju Severne Koreje, preneo je Rojters.

Južnokorejski poslanik Ju Jong-Veon rekao je Rojtersu da se čini da su bespilotne letelice na fotografijama iz Pjongjanga bile nadzorne bespilotne letelice koje je napravila kompanija "Sungwoo Engineering" i isporučena južnokorejskoj vojsci 2023. godine.

"Ovo znači objavu rata i trenutni napad", saopštila je severnokorejska televizija.

Njuzvik je za komentar kontaktirao Ministarstvo odbrane Južne Koreje, koje je reklo da "jednostrane tvrdnje Pjongjanga nisu vredne provere niti zaslužuju odgovor", prenosi Rojters.

Seul tvrdi da bi svaki komentar na tvrdnje Pjongjanga predstavljao političku prevaru.

Podsećamo, ranije ovog meseca severnokorejski lider Kim Džong Un ponovo je upozorio da bi mogao da upotrebi nuklearno oružje u potencijalnim sukobima sa Južnom Korejom i SAD, koje je optužio za jačanje vojne saradnje. Kako prenose mnogi svetski mediji, severnokorejska vojska se ove nedelje fizički uključila u rat u Ukrajini tako što je poslala svoje vojnike na front.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

SEVERNA KOREJA IMA ABNORMALNE ZALIHE MUNICIJE! Analitičar izneo šta je ovoj zemlji NAJPOTREBNIJE OD RUSIJE! Spremali se decenijama  kurir televizija

(Jutarnji/MONDO/Nevena Davidović)