Objavljene najnovije ankete izbora u SAD: Ovo će biti sve samo ne laka borba

Objavljeni su najnoviji rezultati anketa u SAD.

EPA/EPA-EFE/ERIK S. LESSER/JIM LO SCALZO / POOL

Trka za Belu kuću je veoma izjednačena, prema poslednjoj anketi CNN-a. U anketi koju je sprovela firma SSRS, 47 odsto potencijalnih glasača podržava potpredsednicu Kamalu Haris, dok isti procenat podržava bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Tokom kampanje, anketama se pokazalo da je borba između njih veoma tesna. U septembru su glasači bili raspoređeni sa 48% za Harris i 47% za Trampa. Nakon što je predsednik Džo Bajden izašao iz trke i podržao Haris, 49% registrovanih glasača podržavalo je Trampa, dok je 46% bilo uz Haris. 

Zanimljivo je da je tokom ove političke godine situacija ostala stabilna. Većina glasača (85%) koji su doneli odluku znali su koju stranku će podržati od početka, dok je samo 15% promenilo mišljenje. Samo 2% glasača još uvek nije izabralo kandidata, a 9% bi moglo promeniti izbor pre glasanja.

Među glasačima koji su sigurni u svoj izbor, 50% podržava Haris, a 49% Trampa, dok 1% podržava druge kandidate. Oni koji su još neodlučni više naginju Trampu, a manje su motivisani za glasanje. Prema anketi, Haris verovatno ima više glasova do sada, s obzirom na to da demokrate češće glasaju na ranom glasanju ili putem pošte. Među onima koji su već glasali, 61% podržava Haris, dok je 36% uz Trampa. S druge strane, oni koji još nisu glasali više su skloni Trampu (50% prema 44% za Haris).

S obzirom na to da su oba kandidata veoma izjednačena u anketama, ne bi čudilo da krajnji ishod rezultata bude upravo takav. Ukoliko se desi takav scenario primenjiće se posebna procedura za izbor predsednika ili predsednice SAD. Više o ovom procesu možete pročitati u posebnoj vesti na našem portalu.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Evo šta je Donald Tramp obećao Ilon Masku ako postane predsednik  Kurir televizija

  (MONDO/Nevena Davidović)