Rusi silovito napreduju prema ključnom gradu: Stigle potvrde i od Ukrajine, žele da zauzmu Pokrovsk

Rusi napreduju prema ključnom gradu.

Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Ruske snage napreduju u nekoliko gradova na istoku Ukrajine, približavajući se postizanju svog cilja zauzimanja strateškog grada Pokrovska, javili su ruski i ukrajinski blogeri.

"Neprijatelj je napredovao u Selidoveu", napisala je kasno sinoć grupa DeepState, blisko povezana sa ukrajinskom vojskom, u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Ona je objavila mapu koja prikazuje ruske snage na jugoistoku grada. 

Pad Selidove otvorio bi put do Pokrovska

Ruske snage od prošle nedelje napadaju rudarski grad Selidove u ukrajinskoj oblasti Donjeck. Njeno zauzimanje bi otvorilo put za rusko napredovanje ka logističkom centru Pokrovsk 20 km severozapadno.

Ruska novinska agencija ŠOT javila je na Telegramu da moskovske snage kontrolišu 80 odsto Selidova.

"Ruska zastava podignuta u Hirniku"

Ruski šef Donjecke oblasti Denis Pušilin rekao je da su ruske snage podigle zastavu na krovu jedne od zgrada u gradu Hirnik, nekih 14 kilometara južno od Selidova, javila je ruska državna novinska agencija RIA. Ruski vojni blogeri su takođe izvestili da su ruske snage blizu zauzimanja grada Kurahova, jugozapadno od Hirnika. Rojters nije mogao nezavisno da proveri izveštaje. Ukrajina ih nije komentarisala.

Ukrajinska vojska izveštava da je odbila napad

Ukrajinske oružane snage saopštile su juče u večernjem izveštaju da su prethodnog dana odbile 36 ruskih napada duž linije fronta u Pokrovsku, uključujući oblast Selidova, uz nekoliko bitaka koje su još u toku.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

"RUSIJA PRATI NAŠ ODNOS PREMA NATO!" Todorov upozorava: Ne možemo očekivati da ćemo zauvek sedeti na dve stolice bez posledica  Kurir televizija

 (Index.hr/MONDO/J.D.)