
Kuvana rakija, ili Šumadijski čaj, se uglavnom pije ujtru tokom hladnih zimskih meseci, da ugreje telo, ali neki kažu i dušu, da dan počne "toplo oko srca".
U selima u Srbiji, gde domaćini moraju čim se probude da očiste sneg ispred kuće, koji je tokom noći napadao, kuvana rakija im mnogo u tom poslu pomaže - nekima posle čašice, dve, ne trebaju čak ni rukavice.
Takođe, vruća, ali i rakija uopšte, ubrzava varenje, zbog čega se takođe pije ujutru, dok ste još kod kuće, i to iz čaša od debelog stakla, koje imaju dršku.
Uz kuvanu rakiju najbolje se slaže ribanac, ali i kiseli kupus isečen "na krupno" i "poprskan" ljutom tucanom paprikom. Vruć hleb, malo starog sira i slaninice, neće zasmetati.
Inače, svaka rakija može da se kuva, a kako se to radi pročitajte u tekstu: