"Vruća" ne leči mamurluk, ali ako verujete u onu narodnu - klin se klinom izbija - pročitajte kako se kuva rakija i zašto se pije ujutru.
Kuvana rakija, ili Šumadijski caj, se uglavnom pije ujtru tokom hladnih zimskih meseci, da ugreje telo, ali neki kažu i dušu, da dan pocne "toplo oko srca".
U selima u Srbiji, gde domacini moraju cim se probude da ociste sneg ispred kuce, koji je tokom noci napadao, kuvana rakija im mnogo u tom poslu pomaže - nekima posle cašice, dve, ne trebaju cak ni rukavice.
Takode, vruca, ali i rakija uopšte, ubrzava varenje, zbog cega se takode pije ujutru, dok ste još kod kuce, i to iz caša od debelog stakla, koje imaju dršku.
Uz kuvanu rakiju najbolje se slaže ribanac, ali i kiseli kupus isecen "na krupno" i "poprskan" ljutom tucanom paprikom. Vruc hleb, malo starog sira i slaninice, nece zasmetati.
Inace, svaka rakija može da se kuva, a kako se to radi procitajte u tekstu: