Kako se pravi tofu, zašto je ova namirnica zdrava i kako da ga spremite tako da bude i ukusan...
Oni koji ne jedu meso imaju mnogo alternativa na raspolaganju. A medu tim alternativama, tofu je jedna od najcešcih. Prilicno je uobicajen na meniju restorana, a više nije retkost ni na policama supermarketa.
Za neupucene, doduše, tofu na prvi pogled deluje kao nedefinisana masa sumnjivog porekla, a prati ga i prilicno nefer reputacija "nejestivog" proizvoda.
Ali, ako je pripremljen na pravi nacin, može biti i vrlo ukusan, osim što je prilicno zdrav.
Tofu je sir od soje, koji nastaje zgrušavanjem proteina soje.
Priprema tofua pocinje mlevenjem sirovih zrna soje, koja se onda mešaju s vodom i prokuvavaju da bi se dobilo sojino mleko. Smesa se procedi, a u nju se zatim dodaju aditivi (najcešce magnezijum hlorid ili kalcijum-sulfat) koji izazivaju "sirenje". Kranji proizvod je - tofu.
Tofu prakticno ne sadrži masnoce i ima vrlo malo kalorija, ali je odlican izvor proteina. I "nikakvog" ukusa, sam po sebi.
Kako da tofu ucinite "jestivim"? Najjednostavniji nacin je da ga pecete.
Peceni tofu
Da bi bio socniji, tofu pre pecenja možete nakratko prokuvati u vodi u koju ste dodali zacine koje volite, ili ga marinirati nekoliko sati u mešavini ulja i zacina po vašem izboru.
Zatim tanke kriške tofua složite na blago podmazan pleh i pecite dvadesetak minuta u rerni na 180 stepeni. Pre pecenja, za intenzivniji ukus, možete ga premazati senfom ili preliti sosom koji volite.