Oni koji ne jedu meso imaju mnogo alternativa na raspolaganju. A među tim alternativama, tofu je jedna od najčešćih. Prilično je uobičajen na meniju restorana, a više nije retkost ni na policama supermarketa.
Za neupućene, doduše, tofu na prvi pogled deluje kao nedefinisana masa sumnjivog porekla, a prati ga i prilično nefer reputacija "nejestivog" proizvoda.
Ali, ako je pripremljen na pravi način, može biti i vrlo ukusan, osim što je prilično zdrav.
Tofu je sir od soje, koji nastaje zgrušavanjem proteina soje.
Priprema tofua počinje mlevenjem sirovih zrna soje, koja se onda mešaju s vodom i prokuvavaju da bi se dobilo sojino mleko. Smesa se procedi, a u nju se zatim dodaju aditivi (najčešće magnezijum hlorid ili kalcijum-sulfat) koji izazivaju "sirenje". Kranji proizvod je - tofu.
Tofu praktično ne sadrži masnoće i ima vrlo malo kalorija, ali je odličan izvor proteina. I "nikakvog" ukusa, sam po sebi.
Kako da tofu učinite "jestivim"? Najjednostavniji način je da ga pečete.
Pečeni tofu
Da bi bio sočniji, tofu pre pečenja možete nakratko prokuvati u vodi u koju ste dodali začine koje volite, ili ga marinirati nekoliko sati u mešavini ulja i začina po vašem izboru.
Zatim tanke kriške tofua složite na blago podmazan pleh i pecite dvadesetak minuta u rerni na 180 stepeni. Pre pečenja, za intenzivniji ukus, možete ga premazati senfom ili preliti sosom koji volite.
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!
Mondo ukrštenica za 23. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Tri noćenja na Zlatiboru 460.000 dinara! Turisti šokirani cenama za Novu godinu, od cifre će vam se zavrteti