Oni koji ne jedu meso imaju mnogo alternativa na raspolaganju. A među tim alternativama, tofu je jedna od najčešćih. Prilično je uobičajen na meniju restorana, a više nije retkost ni na policama supermarketa.
Za neupućene, doduše, tofu na prvi pogled deluje kao nedefinisana masa sumnjivog porekla, a prati ga i prilično nefer reputacija "nejestivog" proizvoda.
Ali, ako je pripremljen na pravi način, može biti i vrlo ukusan, osim što je prilično zdrav.
Tofu je sir od soje, koji nastaje zgrušavanjem proteina soje.
Priprema tofua počinje mlevenjem sirovih zrna soje, koja se onda mešaju s vodom i prokuvavaju da bi se dobilo sojino mleko. Smesa se procedi, a u nju se zatim dodaju aditivi (najčešće magnezijum hlorid ili kalcijum-sulfat) koji izazivaju "sirenje". Kranji proizvod je - tofu.
Tofu praktično ne sadrži masnoće i ima vrlo malo kalorija, ali je odličan izvor proteina. I "nikakvog" ukusa, sam po sebi.
Kako da tofu učinite "jestivim"? Najjednostavniji način je da ga pečete.
Pečeni tofu
Da bi bio sočniji, tofu pre pečenja možete nakratko prokuvati u vodi u koju ste dodali začine koje volite, ili ga marinirati nekoliko sati u mešavini ulja i začina po vašem izboru.
Zatim tanke kriške tofua složite na blago podmazan pleh i pecite dvadesetak minuta u rerni na 180 stepeni. Pre pečenja, za intenzivniji ukus, možete ga premazati senfom ili preliti sosom koji volite.
Partizan izgubio uz zvuk sirene! Opet nije ušla kada je bilo najvažnije, serija poraza sve duža!
Crvena zvezda razbila Albu u Pioniru: Morala je da pobedi i uradila je to furiozno!
Makron uputio dramatičan apel evropskim liderima: Oglasio se dan nakon pobede Trampa na izborima
"Došli su na odmor, ali idu kući sa porazom" Trener Pariza peckao Grobare zbog poraza za infarkt
Istorija srpskog fudbala, evropska pobeda u Bačkoj Topoli! TSC razbio Švajcarce, pamtiće dugo Miloša i Petra