Kad želite nekoga da impresionirate, recimo… prva večera sa osobom koja vam se dopada… pasta verovatno neće biti vaš "prvi izbor". Ko još želi da se bori sa špagetama i rizikuje da završi musave brade?

Uz to, ispade da je jedemo "pogrešno" celog života. Natali Kenedi živi u Rimu i piše blog Amerikanka u Rimu, a za "Dejli mejl" je "otkrila" najčešće greške u pripremi i načinu služenja i konzumiranja ovog tipičnog italijanskog jela.

Korišćenje kašike i viljuške, i lomljenje špageta pre kuvanja

Odložite nož, i nikad nemojte lomiti špagete pre kuvanja. Italijani ih jedu tako što ih namotavaju na viljušku, u punoj dužini, ali vode računa da zahvate koliko za jedan zalogaj. Sečenje nožem je gotovo skrnavljenje. Samo viljušku oslonite vrhom na tanjir i namotavajte špagete dok ne dobijete uredan zalogaj.

Kašika ili služenje u činiji? To je dozvoljeno samo deci, koja još nisu usavršila manire za stolom. Ako ste u Italiji, i zamolite za kašiku, a poslužena vam je pasta… Pa, nećete ostaviti lep utisak.

Prevelike porcije

Dobar izvor ugljenih hidrata, i siromašna mastima, pasta je važan deo mediteranske ishrane, jer može biti servirana uz dodatna zdrava ulja (maslinovo, naravno), povrće ili proteine, u zavisnosti od sosa uz koji se služi.

Savršeno je OK da jedete pastu čak i svakog dana, ako se držite italijanskog primera i porciju ograničite na stotinak grama. Uz domaći sos, naravno.

Previše parmezana

Ideja o tome da je sve dozvoljeno u umerenim količinama odnosi se i na sos i dodatke. "Zvezda" je testenina koja ne bi trebalo da "pliva" u sosu.

Mrvica parmezana je OK (i to samo ako nije u pitanju pasta sa plodovima mora), ali ne bi trebalo da preterate u količini jer će se tako osećati samo ukus ovog jakog sira.

Ostavljate ostatke sosa

Ako vam ostane nešto sosa u tanjiru, sasvim je u redu da ga pokupite komadićem hleba. To se ne smatra kršenjem bon-tona.

Jedete pastu kao glavno jelo

Pasta se jede kao predjelo, a u Italiji, povrće i salate dolaze posle paste, ili uz glavno jelo. Kad ste u Italiji, uživajte u hrani kao lokalci. Znaju šta rade.

Čekate da svi budu posluženi

Ako vam slučajno stigne poručeno jelo pre nego što ostali dobiju svoje, u Italiji vam neće zameriti ako odmah počnete da uživate u hrani. Niko vas neće smatrati nepristojnim, jer nema ništa gore od hladne paste. Jede se vruća, zato - samo napred.

Prekuvana pasta

Ovo je stvarno "smrtni greh". Bez obzira na tip, testenina se služi skuvana al dente, tako da ostane malo "žilava". Ako je kuvate kod kuće, strogo se pridržavajte uputstva na pakovanju. Nije tu bez razloga, i dva minuta gore-dole u ovom slučaju nisu beznačajna.

Bacanje paste na zid

Ovo je urbana legenda da Italijani proveravaju da li je testenina kuvana tako što je bace na zid. Prosto je probaju, pre nego što je procede i nikad je ne ispiraju, pošto lepljivi ostaci vode u kojoj je kuvana pomažu da se sos bolje sjedini sa testeninom.

Tražite drugi tip testenine

Špageti jesu najpopularniji tip testenine, ali postoje bukvalno stotine vrsta, svigh veličina i oblika, iz različitih regija Italije. Ali, generalno se zna koja ide s kojim sosom, i opšte pravilo je "što tanja testenina, ređi sos". Zato nemojte zanovetati oko vrste testenine. Onaj ko je kuvao za vas, zna zašto se odlučio za konkretnu vrstu.

Male "tajne" italijanske kuhinje

Najbolji sos za pastu na svetu

Čuveni kuvar gost Beograda: OVAKO se kuva pasta...