Sve štetne posledice korišćenja krompira u ishrani nemaju nikakve veze sa krompirom samim po sebi, već isključivo sa načinom pripreme i dodacima koje usput koristimo. Setite se samo prženja u fritezi, recimo, uz čitave "snežne" brežuljke soli koje posle pravimo po krompirićima, pre nego što navalimo…

Ali, kad krompir pripremamo na zdrav način (kuvamo, pripremamo na pari i pečemo u rerni, recimo), on je u stvari prilično zdrava namirnica, prenosi Medical Daily.

Može da pomogne u regulaciji krvnog pritiska

Doduše, krompir je pomalo kao "mač sa dve oštrice" što se tiče uticaja na krvni pritisak, ali evo kako stoje stvari. Krompir ima visok glikemijski infeks, a postoje teorije da namirnice s visokim glikemijskim indeksom mogu da povise pritisak, ali studije te teorije opovrgavaju, kad je konkretno krompir u pitanju. Krompir ima puno kalijuma, tako da pozitivno utiče na regulaciju krvnog pritiska.

Ovo se naročito odnosi na ljubičasti slatki krompir, za koji je dokazano da snižava krvni pritisak kod gojaznih osoba. Za razliku od "običnog", belog krompira, ova sorta bogata je i antocijaninima i karotenoidima koji pozitivno utiču na opšte zdravstveno stanje.

Pomaže vam da duže budete siti

Krompir koji je deo izbalansirane ishrane i pripremljen na neki od zdravih (gore navedenih) načina, će vam pomoći da duže budete siti. "Ako imate utisak da ste stalno gladni, krompir je dobar izbor, pošto će vam ova namirnica pomoći da apetit držite pod kontrolom", kaže Gabrijel Maston, iz Udriženja dijetologa Australije.

Krompir ima visok udeo vlakana, tako da osim što će vas zasititi, rešava i probleme sa varenjem.

Pozitivno utiče na mozak

Ovo povrće je jedan od najboljih izvora vitamina B6, pošto jedna porcija sadrži između 0,37 i 0,6 miligrama vitamina B6. Studije su dokazale da ovaj vitamin ima vrlo važnu ulogu u razvoju mozga kod dece u ranom uzrastu, ali i da štiti mozak starijih osoba od kognitivnog propadanja.

Krompir sadrži i važne nutrijente koji su telu neophodni za održavanje serotonita, norepinefrina i melatonina u zdravim granicama, što su hormoni koji su zaduženi za naše raspoloženje, sposobnost da se izborimo sa stresom i dobar san.

Dobar je izvor energije

"Krompiri mogu telu da pomognu da ponovo uspostavi balans elektrolita koji je poremećen usled nekog fizičkog napora. Natrijum i kalijum su tu najvažniji, a ima ih u krompiru", kaže Viktorija Jarbakovski sa Univerziteta u Teksasu.

Slatki krompir, bogat vitaminom A, jedan je od najboljih izvora ugljenih hidrata za osobe koje imaju više energetske potrebe organizma.

Super trik za savršen pomfrit

Trik za savršen pečeni krompir