Iako danas gotovo da nema hrane ili kolača koji ne mogu da se kupe gotovi, lepo bi bilo da za slavu ispoštujete običaje i sami napravite slavski kolač. Evo male pomoći:

Sastojci za posni slavski kolač:

Jedan kilogram oštrog brašna

Jedan decilitar ulja

Jedan svež kvasac

Dve kašičice soli

Kašičica šećera

Četiri i po decilitra vode

Priprema:

Razmutite kvasac u malo tople vode, pa ga pomešajte sa brašnom, uljem, šećerom, solju i vodom. Testo mesite dok ne postane glatko, bez grudvica, a ako se suviše lepi dodajte još malo brašna. Kad dobijete glatko testo, prekrijte ga čistom krpom i ostavite da naraste.

Posle 45 minuta, premesite ga ponovo i ostavite da naraste dok se ne udvostruči. Da bi testo bilo dobro, potrebno ga je premesiti bar dva puta.

Kad testo naraste, odsecite jedan manji deo, od kojeg ćete napraviti pletenicu, a ostatak mase oblikujte i stavite u dublji okrugao pleh, podmazan uljem.

Dok se testo ne smiri, za šta će biti potrebno oko sat, sat i po vremena, od brašna i vode napravite tvrđe testo od kojeg ćete oblikovati ukrase: klasje, golubove, žito…

Kad testo odstoji u plehu, ukrasite ga po obodu pletenicom, dodajte ukrase koje ste napravili i malo ga premažite uljem.

Na sredinu slavskog kolača utiskuje se "slovo", drvenim duboreznim pečatom sa slovima "IS HR NI KA" koja znače "Isus Hristos pobeđuje".

Kolač prekrijte folijom i pecite ga u rerni zagrejanoj na 250 stepeni desetak minuta. Onda skinite foliju i na nižoj temperaturi, na 200 stepeni, pecite još oko sat vremena ili dok ne porumeni.

Ovako slavski kolač prave u pekarama

Za slavu se poklanja...