Paradajz čorba je staro jelo za koje vam ne treba mnogo vremena, a ni naročitog umeća. Ali, to što se lako priprema joj nimalo ne umanjuje ukus!

Sastojci:

½ litra soka od paradajza

½ litra vode (tople)

Dve kašike brašna

Dve kašike ulja

Dve šargarepe

Dva čena belog luka

Dve stabljike celera ili komad korena celera

Dva-tri lista lovora

Biber u zrnu

Malo peršuna

Priprema:

Na ulju kratko propržite beli luk, a onda dodajte brašno i upržite kao kod spremanja zaprške. Nakon toga dodajte sok od paradajza i sve zajedno propržite nekoliko minuta.

Pošto će masa biti gusta, polako dodajte vodu i mešajte, a zatim dodajte šargarepe isečene na kolutiće. Dodajte i celer, biber u zrnu, lovorov list, beli luk.

Čorbu kuvajte na vatri srednje jačine dok ne počne da nestaje pena sa površine. U čorbu, po želji, možete da dodate rezanca ili neku drugu testeninu, ali to nije obavezno za recept.

Kada čorba već bude skoro gotova, dodajte peršun i promešajte. Ako volite ljuto, pred kraj kuvanja možete da dodate i malo ljute papričice.