Tahini je naziv za pastu od susama, koja je vrlo zastupljena u bliskoistočnoj i mediteranskoj kuhinji. Može da se koristi kao namaz ili sos, a evo kako vi možete da ga spremite kod kuće.

Sastojci:

Šolja susama

Dve kašike maslinovog ulja

So po ukusu

Priprema:

Kratko ispecite susam – mada ovaj korak nije obavezan, daće namazu malo "jači" ukus.

Dakle, stavite tiganj na vatru srednje jačine i sipajte susam, i ostavite na šporetu tek toliko da dobije malo braonkaste boje. Često mešajte da ne zagori. Zatim ga prebacite na tanjir i ostavite da se ohladi potpuno.

Nakon toga sameljite susam u blenderu, pa dodajte dve kašike ulja i još malo izblendirajte, dok se ne formira gusta i glatka pasta. Nakon toga, ako niste zadovoljni gustinom, polako dodajte po kašiku-dve ulja, pa opet blendirajte, dok ne dobijete željenu gustinu. Na kraju dodajte so po ukusu i promešajte.

Ukoliko ga držite u zatvorenoj posudi u frižideru, tahini namaz može da stoji i do mesec dana. Ukoliko se vremenom malo izdvoji ulje, samo promešajte da se iznova rasporedi.

Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!