Ako volite pečeni krompir, dobro zapamtite ova dva trika britanskog kuvara Toma Vesterlanda. Jedan ima veze sa sečenjem krompira, a drugi sa tačnim vremenom kuvanja.

Krompir pečen u rerni je odličan ručak ako ga "zalijete" pavlakom i dodate šunku, slaninicu ili drugo povrće, ali je omiljen i kao prilog. Evo kako da bude savršeno krckav spolja, a mekan iznutra!

1. Secite "na nepravilno"

Uzmite čvrst krompir, najbolje je da bude bele sorte, iako kuvari inače preporučuju crveni. Operite ga i isecite, na nepravilne oblike "tako da ima što više ivica i površina koje će postati hrskave", savetuje on.

2. Pravilo sedam minuta

Zagrejte rernu na 200 stepeni, ubacite isečeni krompir u dobro posoljenu hladnu vodu, a onda pojačajte vatru i pustite da vri tačno sedam minuta. Ocedite krompir i slobodno budite grubi prema njemu, neka udara u ivice cediljke, tako će dobiti još više izbočina koje će se lepo zapeći u rerni. Ubacite ga u pleh, prelijte uljem ili, još bolje, masnoćom od pečenja govedine, kaže on. Na taj način krompir će dobiti bogat ukus.

Ne smanjujte vatru, već pažljivo posmatrajte krompir i čim postane zlatan i hrskav, gotov je!

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.