Pasulj je jedna od omiljenih namirnica u Srbiji, i retke su porodice koje često na trpezi nemaju "čorbast" pasulj, prebranac ili neki drugi ukusni specijalitet od ovog skromnog, a hranljivog sastojka.

nest

nest

Ali, pasulj mnogima smeta, odnosno izaziva probleme s varenjem. Nadimanje i gasovi su toliko česti nakon tanjira pasulja, da su čak i predmet viceva i šala u našem narodu.

Narodni travar Momčilo Antonijević objasnio je da bi problemi sa stomakom nakon ukusnog pasulja mogli da se reše na dva načina. U oba je glavna "zvezda" - nana!

Ova biljka, od koje se sprema i čaj, bila sveža ili suva, poznat je saveznik dobrog varenja a evo kako uklanja gasove i nadutost. 

"Velika je šteta što se nana ne koristi više, i to pravilno, kod nas u kuhinji", rekao je Antonijević na RTS-u.

"U pasulj i kupus, koji su teško svarljivi i nadimaju dodaje se nana da bi se to sprečilo. Tu treba nanu dodati na samom kraju, a ne na početku, ako se dugo kuva ne dobijate ništa. Dakle nanu dodajte na samom kraju kuvanja", rekao je on.

Nana je veoma aromatična biljka, pa je moguće da će malo promeniti ukus jela, ali i za to postoji rešenje. Ako ne želite da se odreknete ukusa pasulja, nakon jela popijte čaj.

"Nana može da promeni ukus jela, pa bih zato uvek savetovao da spremite pasulj tradicionalno, a onda popijte jak čaj posle obroka", rekao je on.

(MONDO)