Mera je za litar pasulja, a recept je originalan - ovako se pripremao po "normativu" JNA...

Sastojci: 

240 grama pasulja

16 grama pšeničnog brašna tip 800 

20 grama šargarepe 

30 grama svežeg crvenog luka

Prstohvat sušene paprike

Tri manja čena svežeg belog luka

30 grama masti ili ulja

Prstohvat mlevene crvene paprike

Prstohvat crnog bibera

Oko 20 grama dodatka jelima (začin C)

Dva-tri lista lovora

So po ukusu

Kašika seckanog peršuna

Priprema: 

Pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini, da se ne bi desilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv. Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da se kvasi 1-3 sata. Zatim ocediti vodu, pa pasulj staviti u lonac, naliti hladnom vodom tako da ga voda prekrije i kuvati 10-15 minuta. Nakon toga ocediti vodu pa naliti vrelu, dodati polovinu sitno seckanog crvenog luka i ostaviti da kuva, uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crvenog luka i šargarepu izrezanu na sitnije kockice ili rendanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kad je pasulj upola kuvan, dodati ispržen crveni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list.

Preostalu masnoću zagrejati dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kad brašno porumeni, isključiti vatru pa odmah dodati sitno seckan beli luk i alevu papriku u prahu i sve dobro izmešati. Kad pasulj omekša dodati dodatak jelima (Začin C ili neki sličan), posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje da se zaprška ne zgrudva.

Vojnički pasulj sa zaprškom kuvati na laganoj vatri još 20-30 minuta. Nakon toga, kad je vatra isključena, dodati mleveni biber, sitno seckani peršunov list. Po potrebi dosoliti vojnički pasulj.

Napomena: Važno je znati da se vojnički pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.