Leti se trudimo da izbegnemo uključivanje rerne koliko god je to moguće, a srećom, postoje sjajni recepti za poslastice bez kora. Probajte tortu sa "lažnim" korama, bićete oduševljeni!

Sastojci:

Za fil:

150 grama šećera

15 grama kukuruznog skroba

Dva jaja

500 mililitara slatke pavlake

50 grama putera

Kašičica ekstrakta vanile

Za kore:

250 grama brašna

70 grama šećera

Prstohvat soli

150 grama putera (hladnog)

Priprema:

U šerpu sipajte šećer i kukuruzni skrob, izmešajte, pa dodajte jaja, a zatim ponovo dobro izmešajte dok smesa ne postane glatka. U to dodajte slatku pavlaku, ponovo izmešajte, a zatim stavite na vatru srednje jačine na pet-šest minuta, neprestano mešajući. Fil bi trebalo da se malo zgusne za to vreme.

U vruć fil dodajte puter, ekstrakt vanile, a zatim mešajte dok se puter ne istopi, pa fil stavite sa strane da se hladi.

U posudu srednje veličine sipajte brašno, šećer i so, pa izmešajte, a zatim u to narendajte puter i izmešajte prstima, kako biste dobili smesu u mrvicama.

Prebacite je u tiganj i pecite na tihoj vatri oko 15 minuta ili dok mrvice ne dobiju zlatno braon boju. Često mešajte da ne bi zagorelo.

Sklonite sa vatre, pa u okruglom plehu ili kalupu prečnika 18 centimetara sipajte četvrtinu ove smese za kore, a zatim rukama pritisnite da se mrvice sabiju i formiraju izgled kore.

Preko kore stavite četvrtinu fila, pa naizmenično ređajte kore i fil, tako da imate četiri "lažne" kore i četiri sloja fila.

Tortu stavite u frižider na najmanje dva sata, a zatim uživajte u slatkim zalogajima.

(MONDO)