Mnogi mešaju perkelt i gulaš, ali to nisu ista jela. Kažu da je najbolji ako se kuva u kotliću, na tihoj vatri.

Osnovu svakog perkelta čine sitno seckani crni luk i meso (svinjsko, pileće...), uz biber, so, lovorov list i papriku, ali se mogu dodati i razni drugi dodaci. Pravi se i od morske ribe.

Evo jednog recepta za perkelt sa teletinom.

Potrebno:

- 1 kg telećeg mesa

- ½ kg crnog luka

- 3 čena belog luka

- ½ kilograma crnog luka

- 1 veća šargarepa

- 100 gr celera

- 150 gr slanine

- 1 veća ljuta paprika

- 2 paradajza srednje veličine

- 3 kašičice tucane paprike

- Litar crnog vina

- So, biber, lovorov list

Prirpema:

Meso i slaninu kratko proprižiti na ulju, izvaditi iz šerpe, posoliti i pobiberiti. U istu šerpu (i isto ulje), staviti sitno iseckanu šargarepu, beli i crni luk, šargarepu, celer i papriku. Dinstati nekoliko minuta, a zatim dodati so, tucanu paprika, meso i paradajz isečen na krupnije komade. Sve preiliti vinom i vratiti na šporet.

Perkelt je gotov nakon što se zapeče u rerni, ali ga negde služe i direktno sa šporeta. Odlično se slaže uz pirekrompir ili bareni krompir.