Meko testo i neodoljiv slatkasti miris su nešto čemu se teško može odoleti. Mada, i zašto bismo?
Originalne belgijske vafle "Avgustin", možete probati u Beograd Art Hotelu (BAH), koji je zvanični zastupnik jedne od najpoznatijih i najstarijih kompanija za proizvodnju ovog slatkiša.
Reč je o porodičnoj firmi sa tradicijom dugom više od 50 godina, koja svoje vafle prodaje širom Evropske unije, Azije, Amerike i Rusije.
Neki će reći da to meko i slatko testo ima sličan ukus kao američki vafli, galete ili takozvani "bakin kolač", ali u Beograd Art hotelu kažu da to nikako nije slučaj.
"Testo se priprema po složenoj recepturi, koja je strogo čuvana tajna, u fabrici u Belgiji. Kako je jedan od sastojaka testa i poseban kristal šećer, koji se namenski proizvodi u Belgiji, vafle imaju hrskavu karamelizovanu koricu, a unutra su meke. Mogu se jesti bez ikakvih dodataka, što je i uobičajeno u Belgiji, ali i sa prah šećerom, topljenom čokoladom, džemom ili sladoledom", rekli su nam u BAH-u.
"Prave se od brašna, vanil šećera, mleka, jaja, kvasca. Nemaju nikakve aditive i konzervanse, a osim u našem hotelu, možete ih probati i u tržnom centru 'Delta siti'."
S obzirom na to da je recept tajna, mi vam nudimo onaj koji imamo. Nije isto, ali može da vam zagolica nepce...
Potrebno:
- 5 jaja
- 300 g sećera
- pola litre mleka
- 200 ml ulja
- kesica vanil-čećer
- kesica praška za pecivo
- 700 g brašna
- rendana kora limuna ili pomorandže (nije obavezno)
Priprema:
Uključiti aparat za pečenje galeta.
Umutiti jaja i šećer, dodati mleko i ulje, mutiti još nekoliko sekundi mikserom, a potom dodati vanil-šećerm, prašak za pecivo i brašna.
U zagrejan kalup kašikom stavljati testo i peći nekoliko minuta (prese uglavnom same regulišu vreme pečenja).
Ukoliko ovaj kolač odmah nakon vađenja iz prese stavljate u posudu koja može hermetički da se zatvori, galete ostaju sveže i meke nekoliko dana.
Možete ih služiti same, ali i sa raznim dodacima, naročito ako ih planirate za užinu: sa medom i naseckanim bananama, sa topljenom čokoladom, kuglom sladoleda, pekmezom...