
Potrebno:
- dve manje banane
- kašika mlevenog rogača
- dve kašike soka od pomorandže
- kašika usitnjenih orašastih plodova
Priprema:
Propasirajte banane, dodajte ostale sastojke, sve dobro izmešajte i puding je gotov!
Da li ste znali da je rogač zimzeleno mediteransko stablo, kao i da su antičko doba semenke rogača služile su za merenje zlata, a taj naziv za jedinicu zlata od 0,18 grama ostao je i danas - karat.
Egipćani su ga koristili kao lek, Grci i Rimljani kao zdrav desert, a i naše bake su rogač stavljale u kolače umesto šećera.
U nemačkom jeziku naziv mu je Johannisbrot, što u prievodu znači Ivanov hleb, prema legendi da se rogačem hranio čak i Jovan Krstitelj.
Iako rogač u ekonomskom smislu danas nije zlata vredan, on bi vam, zbog svojih lekovitih svojstava mogao biti - neprocenjiv.
Rogač obiluje kalcijumom, kalijumom i bakrom, zatim riboflavinom, sadrži E i vitamine B gvožđe, magnezijum, fosfor, mangan i selen. Sadrži tanine i galnu kiselinu koja deluje analgetski, antiseptički, antibakterijski, antioksidativno i antivirusno. Pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju alergija.
Popularan je u pedijatrijskoj medicini od 1941. godine, kada je španski lekar Ramos zapazio da su gladna deca u Španiji koja su se hranila rogačem ređe obolevala od problema sa varenjem, u odnosu na ostalu decu. To je potvrđeno i istraživanjem u kojoj su se bebe lečile od dijareje rogačem i konvencionalnim lekovima. Bebe koje su se dobijale rogač počele su da se oporavljaju za dva dana, za razliku od drugih beba koje uz lekove nisu uzimale rogač i koje su počele da se oporavljaju dvostruko duže, piše "Alternativa za vas".
Sušeni rogač je, takođe, i zdrava slatka alternativa bebama za žvakanje kada im rastu zubići.
U kulinarstvu se koristi mleveni rogač koji služi kao odlična zamena za kakao, a u prehrambenoj industriji proizvodi od rogača koriste se kao zgušnjivači i stabilizatori.
Mahune i semenke se mogu jest i sirove, a pržene i samlevene mogu poslužiti kao zamena za kafu.
Rogač je izuzetno sladak i potrebno ga je, priliko pripremanja kolača, stavljati u manjim količinama.