Kurkuma je jedan od najpoznatijih začina u svetu, koristi se od davnina, ali su tek nedavna istraživanja pokazala da je to pravo čudo prirode.
Pomaže kod mnogih bolesti: Alchajmera, raznih infekcija, čisti jetru, reguliše metabolizam, pomaže kod mršavljenja.
Poseduje antibakterijska svojstva zbog čega je kurkuma korisna za dezinfekciju rana i opekotina. Kažu da je i prirodan lek protiv artritisa i reume, a preventivno deluje protiv raka, piše "Alternativa za vas".
Zato, dodajte ovaj začin u vašu svakodnevnu ishranu.
Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, dresinge, voćne salate, dre, jela od povrća, umake, kus kus, krompir, palačinke, kolače...
Obično je dovoljno dodati samo pola kašičice - nemojte preterati jer će jelo imati previše intenzivan miris. Kurkumu dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati lekovita svojstva ovog začina.
Ako vam ne odgovara ukus, možete je konzumirati i u obliku kapsula.
Možete pripremiti i čaj od kurkume - kašičicu kurkume razmutite u šolji vruće vode.
KROMPIR SA KURKUMOM
Sastojci:
2,5 kg krompira
so i biber
1,5 kašičica kurkume
prstohvat sušene ljute tucane paprike
4 do 5 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Kuvajte krompir u slanoj vodi ne duže od 10 minuta. Zatim ga osušite i stavite u posudu za pečenje i začinite začinima i uljem. Pecite na 200 stepeni celzijusovih najduže 45 minuta, dok ne dobije zlatastu boju i postane hrskav.
Hitno se oglasio Košarkaški savez Srbije: Otkriveno koliki je minus, objavljene finansije
"Šta me gledaš glupane jedan": Željko Obradović vikao na tajm-autu, naljutio ga jedan detalj
Zvezdin trener podigao ton pred Barsu: "Neka bude bunkeraš Miloje opet opalio kontru!"
Legija traži da izađe na slobodu! Odslužio 20 godina zatvorske kazne zbog ubistva Zorana Đinđića
Vasilije Micić precrtan u NBA! Novi trener ga odmah otpisao, spakovani koferi za Evropu