Ideja za ručak koji "miriše" na leto: Grčka piletina sa pirinčem

Jednostavna za pripremu, neodoljivog ukusa, piletina pripremljena na grčki način će vas oduševiti.

Isprobajte ovaj jednostavan recept za pripremu pilećih bataka!

Sastojci:

6 pilećih bataka

Soli i bibera po ukusu

Kašičica sušenog origana

3 čena belog luka, sitno iseckana

Tri limuna

Dve kašike maslinovog ulja

Pola glavice luka, sitno iseckanog

Šolja pirinča

600 mililitara pileće supe iz kocke

Kašika svežeg origana, sveže iseckanog

Šolja zelenih maslina

Pola šolje fete, iseckane na kockice

Svež peršun, sitno iseckan

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pileće batake posolite i pobiberite po ukusu. U manjoj činiji pomešajte sušeni origano, čen belog luka i narendanu koricu jednog limuna, pa mešavinu utrljajte u meso.

Maslinovo ulje zagrejte u posudi koja sme u rernu, stavite piletinu, tako da strana sa kožicom bude na dnu i pecite 7 do 9 minuta ili dok piletina ne počne da rumeni, a onda meso stavite na tanjir. U ulje preostalo od prženja dodajte sitno iseckan crni luk i dva čena belog luka, pa dinstajte dok ne postane zlatnožut. Umešajte pirinač, pa propržite jedan minut.

Dodajte pileću supu i ostavite da proključa. Umešajte svež origano i sok jednog limuna, a preostala dva limuna isecite na kolutove i ostavite sa strane.

Pileće batake stavite u pirinač, tako da kožica bude s gornje strane, pa posudu prebacite u rernu i pecite dok pirinač ne upije svu tečnost, a meso ne bude sasvim kuvano, oko 20 do 25 minuta.

Na meso stavite kolutove limuna, pa pojačajte rernu na 250 i ostavite meso oko tri minuta, da se napravi lepa korica.

Kad se ispeče, dodajte masline i feta sir iseckan na kockice, ukrasite svežim peršunom i služite toplo.