Fokača je italijanski specijalitet koji se uglavnom pravi slan – sa začinima, slaninicom i drugim dodacima, ali ga možete napraviti i sa voćem, umesto poslastice.
Sastojci:
Kesica kvasca
250 mililitara mleka (na sobnoj temperaturi)
Devet kašika maslinovog ulja
Kašičica soli
Dve kašičice svežeg ruzmarina
Oko šest šolja brašna
Dve šolje borovnica
Kašičica šećera
Priprema:
U posudu stavite kvasac i sipajte šolju tople vode. Ostavite da naraste, oko pet do osam minuta.
Dodajte mleko, ¼ šolju ulja, so i kašičicu ruzmarina. Umutite sastojke, pa dodajte brašno. Mutite ili mešajte dok testo ne postane glatko i elastično. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna – testo treba da bude tek pomalo lepljivo.
Prekrijte testo čistom krpom i ostavite da narasta oko sat i po. Zatim podmažite pleh, prebacite testo u pleh i rukama ga odozgo poravnajte – prekrijte i ostavite da narasta još oko 45-60 minuta.
U međuvremenu, zagrejte rernu na 220 stepeni.
Prstima izbušite rupe na testu, pa pospite borovnice odozgo, a zatim poprskajte sa dve kašike ulja. Preostalu kašiku ruzmarina pomešajte sa šećerom i zajedno pospite odozgo.
Pecite oko 25-30 minuta, premažite preostalim uljem odozgo. Ostavite da se prohladi, pa poslužite.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!