Erpica je jelo koje se tradicionalno pravi u Sloveniji, tokom jeseni, da bi ga vredni berači nosili u vinograde, da se okrepe posle dugog dana provedenog u poslu.
Reč je o svojevrsnoj pogači, mada neki za erpicu kažu i da je to slovenačka pica. Mi kažemo - da je savršena uz belo vino, ali i pivo ili kiselo mleko.
Erpicu smo probali u Rogaškoj Slatini, odakle izvorno i potiče, s obzirom na to da se radi o području koje bogato vinogradima.
Kao i svaka pogača, i ova je najukusnija kada je topla, ali vam iz iskustva tvrdimo da joj ništa ne fali kada se ohladi - podjednako je ukusna i miriše neodoljivo.
Sastojci:
1 kilogram mešanog brašna
1 kašika šećera
Pola litre vode
Pola litre mleka
1 kašika ulja
1 kašika soli
20 grama kvasca
Čvarci
Priprema:
Kvasac razmutite u malo mleka i dodajte kašiku šećera. Kad se kvasac podigne dodajte ga brašnu, kao i ostale sastojke.
Pleh premažite uljem i ubacite testo razvije o oklagijom. Nožem zasecite blago testo na nekoliko mesta, a potom ga pospite čvarcima. Erpica se peče na 200 stepeni Celzijusovih oko 30 minuta, ili dok ne porumeni.
Imate li vi neki dobar recept za pogaču? Pišite nam!
NOVO NA MONDO PORTALU: Probaj MONDO sudoku, svaki dan u 19h nova igra!
Najvažnije promene u gradskom prevozu od 1. januara! Ove stvari morate da znate, a nema više plaćanja karata
"To je tajna između Željka i mene": Nilikina za MONDO progovorio o Partizanu, Dončiću i pozivu Crvene zvezde
Relja u Beogradu našao skupoceni novčanik pored kontejnera: Kada ga je vratio vlasnici, ostao je potpuno razočaran
Ovo je ubijeni bračni par u Arilju! Užasan zločin na žurci dočeka Nove godine pred mnogo gostiju