Erpica je jelo koje se tradicionalno pravi u Sloveniji, tokom jeseni, da bi ga vredni berači nosili u vinograde, da se okrepe posle dugog dana provedenog u poslu.
Reč je o svojevrsnoj pogači, mada neki za erpicu kažu i da je to slovenačka pica. Mi kažemo - da je savršena uz belo vino, ali i pivo ili kiselo mleko.
Erpicu smo probali u Rogaškoj Slatini, odakle izvorno i potiče, s obzirom na to da se radi o području koje bogato vinogradima.
Kao i svaka pogača, i ova je najukusnija kada je topla, ali vam iz iskustva tvrdimo da joj ništa ne fali kada se ohladi - podjednako je ukusna i miriše neodoljivo.
Sastojci:
1 kilogram mešanog brašna
1 kašika šećera
Pola litre vode
Pola litre mleka
1 kašika ulja
1 kašika soli
20 grama kvasca
Čvarci
Priprema:
Kvasac razmutite u malo mleka i dodajte kašiku šećera. Kad se kvasac podigne dodajte ga brašnu, kao i ostale sastojke.
Pleh premažite uljem i ubacite testo razvije o oklagijom. Nožem zasecite blago testo na nekoliko mesta, a potom ga pospite čvarcima. Erpica se peče na 200 stepeni Celzijusovih oko 30 minuta, ili dok ne porumeni.
Imate li vi neki dobar recept za pogaču? Pišite nam!
Teodosić ovakav meč nije imao 14 godina! Navijači Partizana pamte kad je poslednji put imao nula asistencija!
"Obradović više ne računa na njega, Partizan traži drugog igrača": Otkriveno kakvo pojačanje žele crno-beli
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba
Uspavana Zvezda nije došla na derbi: Protiv Partizana ovakav nemaš šta da tražiš na terenu
Mondo ukrštenica za 23. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!