Kombinacija pistaća i limuna ovom kolaču daje jedinstven ukus, uverite se sami!
Sastojci:
80 mililitara ulja
100 grama pistaća
Rendana kora dva limuna
220 grama brašna
200 grama šećera
Dve kašičice praška za pecivo
¾ kašičice soli
Pet kašika maslinovog ulja
Sedam kašika limunovog soka
Dve šolje šećera u prahu
Priprema:
Zagrejte rernu na 160 stepeni, podmažite pleh i obložite ga papirom za pečenje.
Pistaće sameljite i sa strane ostavite jednu kašiku.
Pomešajte rendanu koru limuna, brašno, šećer, prašak za pecivo so i preostale pistaće.
U odvojenoj posudi pomešajte maslinovo ulje, dve kašike limunovog soka, 1/3 šolje uja i pola šolje vode, pa zatim to spojite sa suvim sastojcima i izmešajte. S obzirom na to da je smesa prilično tečna, pazite da ne mešate previše kako ne bi dobila formu gume. Nalijte smesu u pleh.
Pecite kolač dok ne postane zlatno-braon, oko 50-60 minuta. Ostavite da se kolač potpuno ohladi, oko dva sata, a zatim u manjoj posudi pomešajte tri kašike limunovog soka i šećer u prahu, pa ako treba dodajte još dve kašike limunovog soka, dok ne dobijete glazuru koju je lako preliti preko kolača. Kada je glazura željene gustine, nalijte preko kolača, a odozgo pospite preostalu kašiku pistaća. Ostavite barem pola sata da se glazura stegne, pa poslužite.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!