Isprobajte ovaj recept za ukusan čokoladni kolač. Ako ne volite pistaće, možete ih zameniti bademima ili lešnicima.

Sastojci:

250 grama sirovih pistaća, plus dve kašike, seckanih

Malo soli

Dva belanca

80 grama džema od kajsije

200 mililitara slatke pavlake

280 grama čokolade za kuvanje, izlomljene

Priprema:

Rernu zagrejte na 160 stepeni. Pistaće stavite u plitak pleh, na papir za pečene i pecite 8 do 10 minuta. Ostavite da se ohlade.

U okrugli pleh za tart (sa rebrastim ivicama) prečnika oko 20 centimetara stavite papir za pečenje, rernu pojačajte na 180 stepeni.

Pistaće sameljite u blenderu, sipajte u činiju srednje veličine i dodajte mrvicu soli.

Belanca umutite u čvrst sneg, zatim im dodajte mlevene pistaće i stavite smesu u pleh za tart, tako da se napravi lepa ivica. Pecite dvadesetak minuta, ili dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju.

Ostavite da se sasvim ohladi.

Zatim koru namažite džemom od kajsija u jednakom sloju.

Slatku pavlaku umutite mikserom, a u manjoj šerpi otopite čokoladu na pari. Sjedinite, pa mešajte špatulom dok ne dobijete ujednačen krem, pa sipajte preko džema od kajsije. Hladite dok se ne stegne, oko dva sata.

Kad se ohladi, po ivicama pospite seckane pistaće i služite.