Evo šta vam je potrebno da biste napravili ovaj fenomenalni kolač po francuskom receptu.
Sastojci:
100 grama suvih šljiva
Dve kašike ruma
300 grama brašna
200 grama šećera
Prstohvat soli
250 grama putera
Šest žumanaca
Priprema:
Da biste napravili fil stavite suve šljive u manju šerpu. Dodajte 25 mililitara hladne vode i rum, pa sve to zagrejte na vatri srednje jačine dok tečnost ne ispari. Šljive viljuškom pritiskajte da biste dobili izgled pirea, pa ih stavite u frižider dok pripremite testo.
U posudu stavite brašno, šećer, prstohvat soli i izmešajte. Dodajte puter isečen na listiće i opet dobro izmešajte, a onda dodajte pet žumanaca i umutite. Ostavite testo da odstoji u frižideru dva sata.
Zagrejte rernu na 180 stepeni, a testo izvadite iz frižidera i podelite ga na dva dela. Jedan deo testa stavite između dva papira za pečenje i razvucite tako da odgovara veličini pleha u kojem ćete peći kolač.
Kada testo stavite u pleh, odozgo premažite fil od suvih šljiva, ali ne skroz do ivica. Razvucite i drugu polovinu testa, stavite odozgo i pritisnite ivice da fil ne bi "izašao". Premažite preostalim žumancetom odozgo i pecite oko 20 minuta ili dok testo ne porumeni.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!