Kuhinja

Savršen "zimski" desert: Puslica-torta sa čokoladom i lešnicima

Izvor mondo.rs

Uz šolju kafe, popraviće vam raspoloženje!

Isprobajte ovaj jednostavan recept za ukusnu tortu od lešnika i čokolade.

Sastojci:

200 grama lešnika

180 grama čokolade za kuvanje, istopljene

180 grama čokoladnih mrvica, ili vrlo, vrlo sitno naseckane čokolade za kuvanje

25 grama šećera u prahu

750 mililitara slatke pavlake

Pola kašičice ekstrakta badema

Dve kašičice ekstrakta vanile

300 grama šećera

Četvrtina kašičice soli

6 belanaca (birajte krupnija jaja)

Listići čokolade, za ukrašavanje

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni, i u veliki plići pleh stavite papir za pečenje, na kojem ste nacrtali dva kruga prečnika oko 25 centimetara.

U drugi pleh stavite papir za pečenje, rasporedite lešnike, i stavite u rernu na 12 do 14 minuta, da se ispeku. Ostavite da se ohlade, pa ih protrljajte ubrusom a zatim ih iseckajte.

Rernu smanjite na 110 stepeni.

Mikserom mutite belanca sa malo soli, dok ne dobijete čvrst sneg, a zatim postepeno dodajte šećer miksirajući sve vreme. Dodajte ekstrakt vanile i badema, a zatim i mrvice čokolade i seckane lešnike.

Zatim polako sipajte topljenu čokoladu, mešajući kašikom, tako da dobijete "mermerne šare", ne treba sasvim da se ujednači boja.

Smesu za kore pažljivo rasporedite na papir za pečenje, u obliku onih krugova koje ste obeležili, i pecite oko dva i po sata. Isključite rernu, odškrinite je i ostavite kore da se suše dok se sasvim ne ohlade.

U činiji mutite mikserom slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dok ne dobijete čvrst šlag. Kore stavite na tanjir za tortu, filujte šlagom, poklopite i pospite lešnicima i listićima čokolade. Ako želite, možete istopiti još malo čokolade i ukrasiti gornji sloj.

Ostavite tortu preko noći u frižideru, da se stegne i služite.

Tagovi