Specijalitet koji se tradicionalno služi na slavama i u vreme praznika, nije po svačijem ukusu. Pihtije ili obožavate ili ne podnosite.
Jedan od razloga je meka, želatinsta struktura, kao i činjenica da sadrže dosta "mirišljavog" belog luka. Pihtije se tradicionalno prave od manje vrednog svinjskog mesa - glave, kolenice i tetiva, a u nešto "raskošniju" verziju dodaje se i sušeno meso...
Probajte gurmanski recept naših baka za ovo klasično predjelo...
Sastojci:
4 dimljene svinjske nogice
2 kom. svinjskih suvih kostiju sa mesom
beli luk
so
biber
Priprema:
Očišćene noge i suve kosti oprati i staviti u veći lonac. Naliti hladnom vodom da ogrezne i kuvati na umerenoj vatri dok meso ne počne da se odvaja od kostiju (5-6 h). Povremeno dolivati vodu i skidati masnoću da bi pihtije ostale bistre. Pred kraj kuvanja posoliti i pobiberiti. Kad je sve kuvano, procediti tečnost, a meso očistiti od kostiju i usitniti. Beli luk iseckati. Sve vratiti u šerpu da kratko provri, a onda kutlačom razlivati u kalupe. Ostaviti na hladnom mestu da se stegnu. Po želji, po vrhu posuti tucanom ljutom crvenom paprikom.