Napravite Badnjaču! Posna pogača koja se priprema za Badnje veče

Prema starom srpskom običaju, danas se priprema posna pogača koju ukućani "lome" uveče...

Prema starom srpskom običaju, dan pre proslave Božića i mešenja česnice, priprema se posna pogača koja se služi uveče.

U našem narodu se ova pogača zove badnjača, a "lomi" se nakon unošenja slame i paljenja badnjaka.

Sastojci:

1/2 kg brašna

3 dl hladne vode

1 kesica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

2 kašike ulja

1 kašika šećera

1 kašičica soli

2 kašike sirćeta

Ostalo:

ulje za podmazivanje tepsije

brašno za posipanje

Priprema:

Brašno prosejati dva puta, istresti u vanglu, pa u sredini napraviti udubljenje. U udubljenje istresti prašak za pecivo, hladnu vodu, šećer, so i ulje. Odvojeno pomešati sodu bikarbonu i sirće (ne brinite kad krene da peni), pa dodati u mešavinu s brašnom. Umesiti meko testo (po želji ubaciti dinar za bogatstvo ili zrnca pšenice ili pasulja za dobro zdravlje), pa prekriti krpom i ostaviti da odstoji otprilike pola sata, da naraste. Oblikovati u okruglu pogaču (po želji, ostaviti malo testa za ukrase) i položiti u prethodno nauljenu i pobrašnjenu tepsiju. Po želji ukrasiti figuricama od testa i premazati uljem. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, otprilike 40 minuta.