Domaćice u Srbiji uglavnom pripremaju česnice po receptu koji je u porodici već godinama ili decenijama, ali ako vam je potreban novi recept za božićnu pogaču, evo jednog dobrog. 

Sastojci:

Kilogram brašna

100 grama margarina

Pet decilitara mleka

Kesica suvog kvasca

Kašičica šećera

Tri jaja

Kašičica i po soli

Priprema:

U šolju mlakog mleka dodajte kvasac, šećer i malo brašna, pa izmešajte da se sastojci rastope. Ostavite da narasta na toplom oko 15 minuta.

U veću posudu stavite polovinu brašna, dva jaja i belance, so, pa u to sipajte narasli kvasac i mešajte - postepeno dodajte brašno i mešajte, sve dok ne dobijete glatko testo.

Testo i margarin podelite na trećine. Prvi deo testa razvucite u pravougaonik i premažite omekšalim margarinom, pa testo isecite na tri trake i od njih napravite pletenicu, koju ćete staviti uz ivice pleha, tako da nakon pečenja česnica bude oivičena pletenicom.

Preostala dva dela testa spojite i razvucite, zatim preko narendajte margarin, presavijte testo pa ga još jednom razvucite, narendajte još malo margarina i skupite u loptu – pre nego što to uradite ne zaboravite da unutra stavite pasulj, novčić i sve ostalo što stavljate. Testo oblikovano u loptu stavite u pleh, tako da bude okruženo prethodno napravljenom pletenicom.

U zavisnosti od toga kako ukrašavate česnicu, možete da utisnete krst na sredini ili od dela testa oblikujte krst i stavite na sredinu

Pogaču ostavite da narasta oko pola sata u plehu, na toplom, premažite je umućenim žumancetom i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta, a zatim smanjite rernu na 180 stepeni i pecite još 15-ak minuta.

Kako vi pravite česnicu? Pišite nam u komentarima!