Hrskave spolja, a meke iznutra: Najbolji recept za tulumbe

Klasična poslastica koju svi volimo.

Poreklom iz Turske, ova poslastica vremenom je postala neizostavan deo domaćih trpeza.

Tajna dobro pripremljenih tulumbi jeste da testo bude hrskavo spolja, a meko iznutra.

Sastojci:

Testo:

5 dl vode

500 g brašna

1 dl ulja

5 jaja

1 kašika šećera

malo soli

Sirup:

1 kg šećera

5 dl vode

1 limun

Ostalo:

1 l ulja za prženje

Priprema:

Sirup: Šećer preliti vodom, pa kuvati nekoliko minuta. Pri kraju dodati limun isečen na kolutove. Skloniti sa vatre i dobro ohladiti (najbolje u frižideru). Testo: U šerpu sipati vodu, ulje, šećer i malo soli, pa kuvati dok ne provri. Lagano, uz neprestano mešanje, sipati brašno. Vrelu masu skloniti sa vatre, pa dobro mešati varjačom ili mikserom, dok se testo dobro ne sjedini. U dobro izrađeno mlako testo dodavati, jedno po jedno, pet celih jaja, i svaki put dobro sjediniti masu. Pripremljenom masom puniti specijalni špric za tulumbe, pa ih istiskivati u litar zagrejanog ulja i pržiti. Pržene tulumbe spuštati u već pripremljen ohlađen šećerni sirup, da ga dobro upiju. Kada su tulumbe postale sočne, stavljati ih na tacnu. Na kraju, gotove tulumbe preliti ostatkom sirupa i staviti u frižider da se dobro ohlade.