Pita sa jabukama je odlična zimska poslastica, a evo kako da je spremite.
Sastojci:
90 grama putera
4-5 jabuka
130 grama smeđeg šećera
Tri kašike brašna
Kašičica ekstrakta vanile
Dve kašičice cimeta
Pola kašičice soli
Jedan limun
Komadić svežeg đumbira
Jedno pakovanje lisnatog testa
Šećer u prahu – za posipanje
Priprema:
Zagrejte rernu na 220 stepeni.
Istopite puter u manjem tiganju na vatri srednje jačine, i ostavite ga oko pet minuta, da postane penušav.
Jabuke operite, oljuštite i isecite na kriške, pa ih stavite u veću posudu. U to dodajte smeđi šećer, brašno, ekstrakt vanile, cimet i so, pa sve dobro izmešajte. Odozgo narendajte koru polovine limuna, a zatim i komadić đumbira. Opet sve dobro izmešajte i prebacite jabuke u podmazan pleh, pa odozgo nalijte rastopljeni puter sačuvajte otprilike dve kašike za kasnije.
Lisnato testo razvucite na pobrašnjenu površinu, isecite ga na kockice, pa poređajte preko jabuka, tako da ih skoro potpuno prekrijete. Četkicom nanesite na testo preostali rastopljeni puter i pospite šećer u prahu.
Pecite pitu dok testo ne bude zlatne boje po ivicama, oko 25-30 minuta. Zatim smanjite temperaturu na 170 stepeni, i nastavite da pečete dok testo ne bude braonkasto, još oko pola sata.
Poslužite toplu pitu.
Imate li vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!