Kuhinja

Slatko pecivo za dobro jutro! PUŽIĆI S MAKOM

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Bolji nego iz pekare!

Meko testo, cimet, mak... Kombibnacija koja nikada ne omane!

Možda će vas zanimati

Sastojci:

Testo:

600 g brašna

1 kesica suvog kvasca

2 jajeta

120 g putera

170 g šećera

1 kašičica soli

oko 3 dl mleka

1 ravna kašika cimeta u prahu

Fil:

450 g mlevenog maka

150 g šećera

2 dl mleka

2 kašičice putera

1 puna kašika marmelade od kajsija

malo cimeta

Priprema:

U toplu posudu staviti brašno, šećer, cimet, so i kvasac. Zagrejati mleko (ne sme da bude vrelo, već toplo), u njemu rastopiti puter, pa dodati brašnu uz mešanje. Dodati jaja i mesiti testo dok ne počnu da se prave mehurići. Testo oblikovati u loptu, pokriti posudu i ostaviti na toplom da se diže (treba da se udvostruči). Premesiti, pa ostaviti da se ponovo diže. Fil: U mleko staviti puter i zagrejati dok ne proključa. Vrelo mleko sipati preko mešavine maka i šećera. Umešati marmeladu i dobro promešati. Udvostručeno testo istresti na radnu površinu, lagano premesiti i podeliti na dva dela. Razvaljati ih na debljinu od 1 cm i premazati filom (ne do kraja, ostaviti oko 3 cm s jedne strane nenamazano). Zarolati od namazane ivice ka nenamazanoj. Oštrim nožem, lagano pobrašnjenim da se fil ne bi hvatao, iseći rolat na kolutove širine oko 2 cm. Poređati na nauljen pleh i peći na 180 stepeni C oko 15 minuta.

Tagovi