Unutra mekani, a okolo krckavi - recept za kolače u kojima uživaju sve generacije!
Sastojci:
130 grama belog brašna
1 ¼ kašičice sode bikarbone
Kašičica i po cimeta
¼ kašičice mlevenog karanfilića
170 grama raženog brašna
Tri kašičice mlevenog đumbira
1 ¼ kašičice soli
50 grama kandiranog đumbira
2/3 šolje melase
50 grama smeđeg šećera
170 grama putera
Dva žumanceta
90 grama belog šećera
Priprema:
Pomešajte belo brašno, sodu bikarbonu, cimet, karanfilić, 110 grama raženog brašna, dve kašike mlevenog đumbira i kašičicu soli, pa sve izmešajte. Zatim dodajte kandirani đumbir i opet izmešajte.
Pomešajte melasu sa smeđim šećerom i oko 150 grama rastopljenog putera, pa zatim u to dodajte žumanca mutite desetak sekundi. U to dodajte suve sastojke i dobro izmešajte, pa ostavite na sobnoj temperaturi oko pola sata (testo će se za to vreme malo zgusnuti).
U međuvremenu, zagrejte rernu na 190 stepeni.
U manjoj posudi pomešajte beli šećer, preostalo raženog brašno, kašičicu mlevenog đumbira i ¼ kašičicu soli. Dodajte preostali puter (na sobnoj temperaturi) i izmešajte tako da smesa podseća na mokri pesak.
Vadite otprilike po dve kašike testa i oblikujte rukama u željeni oblik, a zatim svaki kolač uvaljajte u mešavinu koju ste prethodno napravili (beli šećer, raženo brašno, mleveni đumbir i so), pa ih ređajte na pripremljen pleh.
Pecite ih dok se na vrhu ne pojave pukotine ili dok ivice ne počnu da tamne, otprilike oko osam do deset minuta.
Ostavite da se ohlade i poslužite.
Imate li i vi neki dobar recept? Pišite nam u komentarima!