Ako ste se poželeli mora: Piletina sa fetom i maslinama na "grčki način"

Sočno, meko meso i savršena kombinacija začina će vas oduševiti.

Piletina na grčki način sprema se vrlo jednostavno. Treba vam oko pet minuta da sve složite u pleh, a onda ga ubacite u rernu i možete da se odmarate oko sat i po vremena, koliko piletini otprilike treba da se ispeče.

Ako u pleh stavite papir za pečenje, i kuhinju ćete srediti za pet minuta, tako da ovaj recept treba da isprobate već za vikend!

Sastojci:

400 grama mladih krompirića, opranih i isečenih na polovine

Dve kašike maslinovog ulja

Četiri pileća bataka sa karabatacima

Kašičica i po sušenog origana

Kašičica i po sušenog timijana

Soli i bibera po ukusu

200 grama feta sira, izmrvljenog

Tridesetak maslina bez koštice

200 grama čeri paradajza, opranog i očišćenog

Kašika crvenog vinskog sirćeta

Svež origano, za serviranje

Zelena salata, po želji

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U pleh stavite papir za pečenje. U veću činiju stavite mlade krompiriće, kašiku maslinovog ulja, posolite, pa promešajte rukom. Zatim ih rasporedite po plehu, tako da ostane dovoljno mesta za meso.

Batake i karabatake posolite i pobiberite po ukusu, premažite maslinovim uljem, i rasporedite u plek, pa sve pospite sušenim začinima.

Pleh prekrijte aluminijumskom folijom, pa stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 40 minuta. Posle četrdesetak minuta, izvadite pleh iz rerne, skinite foliju, dodajte izmrvljen feta sir, masline, čeri paradajz i poporskajte sirćetom, pa vratite u rernu, nepokriveno na još 35 do 40 minuta.

Kad meso bude sasvim pečeno, i dobije lepu koricu, izvadite i ostavite desetak minuta da odstoji, pospite svežim origanom i služite toplo, uz zelenu salatu.